StartÖtlettárHáztartás20 tipp odaégett edény tisztítása ráégett zsír eltávolítása

20 tipp odaégett edény tisztítása ráégett zsír eltávolítása

20 tipp, odaégett edény tisztítása, ráégett zsír eltávolítása és egyéb kosz lerakodás megszüntetése.

Tényleg 20 tipp, ötlet odaégett edény tisztítására, ráégett zsírok eltávolítására, koszos edényem mosogatására. Jó pár ötletet láttunk hallottunk már arról, hogyan lehet a zsíros, odaégett elsárgult edényeket újra megtisztítani. Mégis, amikor szükség lenne alternatív módszerekre, mindig olyan cikkeket találni, ami nem segít, mert mondjuk nincs otthon hozzá szódabikarbóna. Azért szedtük össze ezt a 20 tippet odaégett edények tisztítására, megtisztítására, hogy biztos megtaláld Te is azt a módszert ami neked szimpatikus, illetve amihez rendelkezel otthon alapanyaggal.

Minden odaégett edény tisztítása, tisztítási folyamata nagyjából ugyan azokat a pontokat követi:

1 nap 1 nap.

 1. Ne hagyjuk az odaégett zsírt, kozmát az edénybe beleszáradni.

  Az lesz csak az igazán makacs és nehezen eltávolítható szennyeződés amit hagyunk az edényekbe, a lábasba, fazékba, tepsibe vagy serpenyőbe beleszáradni. Amint lehet, még kihűlés előtt kezdjük meg a tisztítást.odaégett edény tisztítása

 2. Az odakozmált, zsíros koszos edény áztatása

  Öntsük fel vízzel a még meleg edényt és áztassuk, vagy akár forraljunk is benne vizet.
  Ha ez nem lenne elég, vagy ha már az elején úgy gondoljuk kezdhetjük az áztatást, forralást akár már valamilyen koncentrátummal is.
  Ehhez a cikkünkben ismertetett 20 módszer közül válogathatsz, olvasd végig cikkünket, érdemes. Használhatsz, szódabikarbónát, ecetet, citromsavat, kólát, mustármagot, fekete teát, széntablettát, és még sok mást is, a részletekért, 20 tippért, és ötletért olvasd el ezt a cikket.Odaégett edény tisztítása

 3. Koszos edény tisztítása

  Miután az ásztatáson túl vagy, jöhet a tisztítás, mosogatás. Ilyenkor ha lehet mellőzd a súrolást, különösen durva fém szivacsokkal eszközökkel, mert ez károsíthatja az edények bevonatát felületét. A zománc és a teflon ráadásul a szervezetedre is káros.odaégett kozmás edény tisztítása mosogatás

 4. Ha a szennyeződés nem jött le folytassuk a tisztítást

  Cikkünk több tisztítási kombinációt is tartalmaz a makacs szennyeződések, több réteg zsír és kozma, kosz eltávolítására. Súrolás helyett próbáld ki ötleteinket.

 5. Edények egyéb foltjainak tisztítása – Extra tippek

  Ha sikerült megtisztítani az odaégett edényt, de az még mindig sárga vagy vízkőfoltos, arra is van megoldás.
  Extra tippjeink között megtudhatod, hogy használd a kólát, a citromsavat és egyebeket, hogy edényeid mindig ragyogó tiszták és csillogóak legyenek.

Bevallom, nem minden zsíreltávolítási módszert és ötletet próbáltam ki azok közül amiket most felsorolok, azonban ettől függetlenül érdemes velük próbálkozni. Az egyetlen közös és kéretlen tanács ami biztos, hogy érdemes az edényeket azonnal megtisztítani az odaégett szennyeződéstől és zsírtól. Nem érdemes sem azt megvárni, amíg rászárad és azt se hagyjuk, hogy a kosz és zsírrétegek egymásra égjenek.

Ha az edényt még kihűlés előtt felöntjük forró vízzel, esetleg felforraljuk a vizet, vagy akár még sütőben is melegíthetjük, úgy akár különösebb trükk nélkül is kitisztíthatjuk az edényt. Természetesen ez azonban ahogy már mondtam, csak a friss szennyeződésekre vonatkozik. Az lesz csak az igazán makacs kozma és zsír, amit hagysz kihűlve beleszáradni az edénybe.

Talán még arról kell szót ejteni, mielőtt a zsírtalanításnak és kosztalanításnak nekiállnánk, hogy a művelet megkezdése előtt, illetve magánál a műveletnél, mindenképp vegyük figyelemben az edény anyagát és főként a bevonatát. A legtöbb bevonat, mint a zománc, teflon, kerámia és gránit, általában nem szereti ha durva fémes felülettel erőteljesen súrolják. Persze a felsoroltak között vannak olyanok, mint a márvány ami már egészen erős. Mégis, mielőtt valami durva anyaggal nekiállnánk súrolni, ha van olyan felület ahol ki lehet próbálni úgy próbáljuk ki, a súrolás nem okoz-e kárt az edény bevonatában. A különböző bevonatokra azért is kell figyelni, mert pl. a lepattogzott zománc vagy teflon, az egészségünkre is káros lehet.

Mi az a kozma?

A kozma valójában a le- odaégett étel. A kozma fekete és általában az edény falára ragad. Kesernyés ízű és kellemetlen szagú szennyeződés, ásványi anyag.Leégett kozma tisztítása

Nézzük, hogy lehet tehát odaégett edényeket tisztítani, hogyan lesz újra tiszta és csillogó az otthoni lábas, fazék, tepsi vagy serpenyő, ha sikerült úgy igazán odaégetni a zsírt, rákozmálni.

1, Odaégett edény tisztítása hideg zsíroldóval

Az első és legalapvetőbb, mégis érdekes módszer a hideg zsíroldó. Ma már lehet kapni olyan hideg zsíroldó tisztítószereket, amik rendkívül hatékonyan tisztítanak meg akár a zsírtól és a széntől teljesen fekete bográcsot is, nemhogy a sütőnket, vagy az edényeinket. Nagyon sokféle márkát lehet kapni. Általában akármelyiket vesszük, mindegyik jól működik. Van köztük olyan is ami hab, van ami normál zsíroldó és van spray is. Ha az edény nagyon zsíros és sok réteg rárakódott zsírt és szennyeződést kell eltávolítani, mindenképp érdemes hideg zsíroldóval próbálkozni.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Inspirálta: Gustav Klimt!- Tárgyak a szecesszió bűvöletében!

Használatuk egyszerű, az odaégett edény tisztításához, általában a felületre fel kell vinni a zsíroldót, majd rövidebb-hosszabb ideig hatni hagyni. Ezután jöhet a puha ronggyal történő tisztítás. Itt is megemlíteném, hogy még az edények alját sem érdemes mondjuk erős dörzsi szivaccsal súrolni, mert az edény alja is össze tud erőteljesen karcolódni.

2, Rozsdamentes edények tisztítása

Odaégett inox tisztítása
Odaégett inox tisztítása

A rozsdamentes edények tisztításához, a makacs zsírfoltok és ráégett maradékok eltávolításához is használhatod az alábbi egyéb módszereket amiket ismeretetek. Mégis mielőtt neki kezdenél a szódabikarbónázásnak, citromsavazásnak, fontos tudnod, hogy a rozsdamentes – inox edényekhez vannak speciális tisztítószerek. Ezeket bárhol meg tudod vásárolni. Rozsdamentes – inox edények esetében érdemes ezekkel próbálkoznod.

3, Mosogatószer a kozma ellen kicsit másképp

A mosogatószerrel nem csak simán mosogatni lehet. Önts az égett, zsíros edénybe vizet és mosogatószert. Nem kell sajnálni a mosogatószert, de azért a figyelj arra, hogy víz is legyen az edényben. Innentől a dolgod egyszerű, forrald fel.

Ha az edény, a lábos a tepsi vagy a serpenyő nagyon szennyezett, vastag zsír vagy kozma van rajta, akkor forrald tovább akár 15-20 percig és közben próbáld meg egy spatulával fellazítani a szennyeződést. Végezetül, hagyd kicsit kihűlni, majd öntsd ki és utána tisztítsd a hagyományos módszerekkel még egyszer az edényt.

4, Ráégett zsír eltávolítása ecettel

Az egyik leggyakoribb otthon használt tisztásra is alkalmas vegyület az ecet. A lerakódott és ráégett zsír tisztítására is kiváló. Használata egyszerű, egy kis mennyiségű ecetet kell az edénybe önteni és felforralni. Miután kihűlt az ecet a zsírszennyeződés és a ráégett egyéb ételmaradék a kozma, könnyedén leválik. Talán az egyetlen hátrány a közben keletkező erős szag.

Figyelem! Van aki azt mondja, hogy az ecetet már a felforrósított edénybe kell önteni. Ezt azonban nem javasolom, mert ilyenkor az ecet balesetveszélyes módon fröcsköl szét. Testi épségünk talán többet ér mint egy edény tisztítása!

5, Szódabikarbóna mint konyhai és egyéb tisztítószer

ráégett zsír kozma eltávolítása
ráégett zsír kozma eltávolítása

A szódabikarbóna igazi Jolly Joker, ma már mindenre ezt ajánlják és az egyik legerősebb otthoni tisztítószer. Több zsír és kozma eltávolítási módszer létezik a szódabikarbónával. Az odaégett edény tisztítása szódabikarbónával az egyik legismertebb módszer.

 • Be kell szórni az edénybe 5-6 kanál szódabikarbónát, majd ráönteni egy kis vizet és felforralni. Miután kihűlt a víz nem lesz nehéz megtisztítani az odaégett edényt, hiszen a kozma könnyedén lemoshatóvá válik akár egy puha ronggyal is.
 • Ha makacs a szennyeződés, akkor először egy éjszakára áztassuk be az edényt szódabikarbónás vízbe, majd forraljuk úgy 1,5-2 órán keresztül, végül kihűlés után mossuk át.
 • Van még egy ismert felhasználási mód, amikor épp csak annyi vízzel öntjük fel, hogy kenhető de ne folyós legyen, mint egy paszta. Ezután ezt kenik a felületre és finoman dörzsölik vele. Ez azonban szerintem kevésbé hatékony és a dörzsölés, súrolás továbbra sem biztos hogy jó az edénynek, a felületnek.

6, Só – forrázás a makacs zsírok és kozma ellen.

Sózzuk meg az odakozmált részt, mintha szerelmesek lennénk, úgy gazdagon. Ezután forrázzuk le vízzel, majd hagyjuk állni egy éjszakát. Bár azt mondják ha valamit elsózunk, hogy akkor szerelmesek vagyunk, jelen esetben másnapra ezzel ellentétben a zsír és a kosz elhagyja az edény falát.

Extra tipp! Ha nagyon szennyezett az edény, akár forralhatjuk is 10-20 percet forrázás után.

7, Széntabletta

15 összetört széntablettát forrázuk le 2 dl. vízzel, hagyjuk állni 30-40 percet majd tisztítsuk le a zsírt szivaccsal és mosogatószerrel.

8, Kóla

A kóláról mindenféle mende-mondák keringenek. odaégett edény tisztítására hasonlóan a többi módszer nagy részéhez, egyszerűen öntsük az edénybe, forraljuk fel, majd kihűlés után jöhet a tisztítás.

EZ IS ÉRDEKELHET:  40+ kreatív ötlet gyerekeknek, mindet percek alatt elkészítheted

9, kálium-bikarbonát, odaégett edény tisztításához

A kálium-bikarbonát olcsón kapható vegyszer. Ez egy szagtalan, enyhén lúgos só, savtompító amit pl. fanyar savas borok javítására is szoktak használni. Egy kis mennyiséget kell az edénybe szórni, majd rá kell önteni egy kevés forró vizet és a kozma, a szennyeződések hamar feloldódnak.

Odaégett edény tisztítása – tisztítószer variációkkal

odaégett edény tisztítása - mosogatás
odaégett edény tisztítása – mosogatás

10, Fekete tea és só a kozma ellen

Egyszerűen sós fekete teát öntsünk a megtisztítandó edénybe, hagyjuk egy éjszakára állni, majd mosogassuk el. 1-2 evőkanál só elegendő a teába.

11, Szódabikarbóna és az ecet

Szórjuk be az edény a tepsi alját szódabikarbónával. Erre jöhet egy kis mennyiségű ecet, amitől pezsegni kezd. Nagyjából 10 perc után már neki is lehet állni a mosogatásnak, tisztításnak. Az odaégett edény tisztítása így gyerekjáték lesz.

12, Ha nem elég a széntabletta az odaégett edények tisztítására

Kezdjük a már ismertetett kosz eltávolító módszerrel, azaz 15 db. széntablettát morzsoljunk szét, majd forrázzuk le. Amennyiben úgy 40 perc múlva sem kielégítő a tisztító hatás, nem tudjuk megfelelően kimosni az edényt vagy a tepsit, serpenyőt, akkor jöhet a második lépés. Egyszerűen öntsünk ecetsavat az edénybe és hagyjuk azt állni legalább 1 órát.

13, Makacs zsírok tisztítása – szódabikarbóna és ecet felturbózva

Ha a zsír és a kozma az odaégett foltok makacsak akkor először egyenlő arányban öntsünk vizet és ecetet az edénybe, hogy az épp ellepje a szennyeződést. Ezt forraljuk fel majd hagyjuk egy kicsit hűlni, de nem kell teljesen kihűlnie. Arra készülve adjunk hozzá 2 kanál szódabikarbónát, hogy erősen elkezd majd habzani. Figyelem! Ha túl meleg és sűrű a koncentrátum, akkor akár fröcskölhet is. Legyen nálunk egy fedő, esetleg egy konyharuha, amivel egyből letakarhatjuk ha ez megtörténne.

14, Tripla hármas erő az ásványi anyag avagy maradványokkal vagyis a kozma ellen

Ha nagyon lekozmált az edény, vagy több réteg zsír okoz problémát, akkor jöhet a hármas tisztító hatás. Az odaégett edény tisztítása ezzel a módszerrel garantált. Mehet az edénybe egy adag (mondjuk 2 evőkanál) szódabikarbóna és só (1 evőkanál). Erre jöhet egy kevés ecet majd miután az kipezsgett még egy kis ecet (összesen kb. fél pohár). Jöhet rá még egy kevés víz (nagyjából 1 pohár) is. Mehet a tűzre és jöhet a 10 perces forralás. Garantáltan elválik a szennyeződés az edénytől de ha mégse, akkor jöhet a spatula vagy a fakanál amivel már biztos fel lehet lazítani az oda égett anyagot. Kihűlés után pedig az egyszerű mosogatással lehet befejezni.

Extra tippek vízkő, sárgásodásellen

15, Szénsav, kóla és a vízkő nem barátok

Vízköves foltok és lerakódások ellen egyszerűen kólába vagy más erősen szénsavas üdítőbe áztassuk az lábast, edényt. Ahogy már írtam, ez a kozma, a fekete lerakódások és odaégések ellen is hatásos lehet.

16, Mustárporos edénytisztítás

Kisebb foltok eltüntetésére nagyon jó módszer ha 2-3 evőkanál mustárport beleszórunk az edénybe. Ezután nedves szivaccsal jól átdörzsöljük. Az eredmény tiszta, csillogó, fehér edények.

17, A sárgás elszíneződések

Sárgás elszíneződés esetén az edény tisztításhoz jöhet a már ismertetett módon az ecet-víz kombinációjának forralása 1-2 órán át. Érdemes 2-3 havonta ezt megismételni.

18, Zománcozott edények folyamatos tisztán tartása

A zománcozott edény folyamatos tisztán tartására érdemes citromlevet vagy citromsavat az edénybe szórni, azt felönteni vízzel majd egy órát forralni. Ez rendkívül hatékony folttisztító. A Zománcozott edényeink szinte teljesen megújulnak tőle.

19, Zománcozott edény tisztítása – plusz 1 trükk

Ahogy az elején is már leírtam, teflon bevonatú edényeket nem szabad súrolni. Öntsük fel a teflon edényt, teflon serpenyőt majd egy liter vízzel és adjunk hozzá 2-3 evőkanál sütőport. Ezt forraljuk fel. Kihűlés után alaposan mossuk és öblítsük el.

20, Leégés, oda kozmálás megelőzése

Az ecet nem csak akkor segít ha baj van. Ha használat előtt ecetet, ecetes vizet forralunk az edényben. Ezzel nagyban elősegíthetjük azt, hogy használat alatt ne égjen oda az étel.

SZÓLJ HOZZÁ

Kérjük írd meg a hozzászólásodat
Kérjük, add meg a neved itt

2,559FansLike
502FollowersFollow
2,231FollowersFollow
- Hirdetés -

Friss

Napszemüveg viselet: stílustippek és gyakori hibák

A napszemüveg nem csupán a nyári napok elengedhetetlen kiegészítője, hanem az év többi szakában is fontos szerepet játszik a mindennapi öltözködésben. Egy jól megválasztott...
- Hirdetés -

Érdekes

16 Húsvéti tojás és tojásfestés, tojásdekorációk amiket Te is elkészíthetsz

A Húsvéti tojás és a tojásfestés régi hagyomány, a következő húsvéti dekorációs ötleteket otthon is elkészíthetitek A húsvéti tojás dekorációra és a tojásfestés variációkra szerencsére...

Csodálatos madárházak kertünk csicsergő vendégeinek!

Kertünk visszatérő szereplői a színes, csicsergő kismadarak! Lássuk őket vendégül egy csodálatos madárházban, mely szemet gyönyörködtetően dekorálja a fák, bokrok ágait! A madarak tavasszal újra...

Chanel,divat,otthon- bemutatjuk Karl Lagerfeld párizsi lakását!

Karl Lagerfeld a Chanel divatház vezető divattervezője, a nagybetűs stílus képviselője. Sokan találgatják hát, vajon hogyan és hol él? Ez a fekete-fehérbe öltözött úr mindig...

Olasz kreatív lakás amiben egy doboz a nappali

Kreatív lakás rengeteg zölddel, mikró területekkel és modern megoldássokkal és egy beton doboz a nappaliban AIM Studio-t kérték fel, egy kreatív lakás megtervezésére Milánóban. A...

Modern és fekete ház Japánból!

A modern stílus nem ismer határokat! A Japán Sendai tartományban található Lift rezidencia ultra modern és meglepő módon fekete! A házat az Apollo Architects and...
- Hirdetés -
x
Lájkold oldalunk:Már lájkoltál? Akkor bezárhatod