StartHír - EseményHírekMiért kiemelten fontos egy ingatlan megfelelő hőszigetelése?

Miért kiemelten fontos egy ingatlan megfelelő hőszigetelése?

Sok dolog határozza meg azt, miért jó egy ingatlanban élni. Számít az elhelyezkedése, környéke, mérete vagy éppen beosztása. Természetesen nagyon fontos az épület minősége és állapota is: mennyire elavult vagy éppen felújított a szerkezete és az infrastruktúrája.

Az utóbbi évtizedekben átalakultak elvárásaink az ingatlanok komfortjával kapcsolatban és ez jelentős részben köszönhető az építőanyagok és technológiák jelentős fejlődésének. A hőszigetelő rendszerek ma már sokkal nagyobb hatékonysággal rendelkeznek és akár utólag is kiépíthetőek. Ingatlanunk hőszigetelésének jelentőségét vizsgáljuk következő írásunkban.

Energiatakarékosság

A hőszigetelés feladata, hogy csökkentse a hőátadást az épületen belüli levegő és a külső környezet között. A jó hőszigeteléshez elengedhetetlen a határoló falak, a födém és a lábazat megfelelő szigetelése és a jó minőségű nyílászárók használata. Ha a hőcsere lehetősége csökken, akkor télen kevesebbet kell fűteni, míg télen a lakótér felmelegedése kerülhető el.

A megfelelő minőségű hőszigetelés tehát csökkenti a fűtésre és hűtésre fordítandó energia mennyiségét, ez pedig egyértelműen meglátszik majd rezsiszámlánkon is. Kevesebb energiát kell befektetnünk a kívánt hőmérséklet eléréshez, és a befektetett energia is jobban hasznosul.

A megtakarítás mértéke eltérő, de jellemzően 20-50%-kal csökkenhetnek rezsikiadásaink.

Környezetvédelem

A csökkent energiaigény hozzájárul a fenntartható épületüzemeltetéshez. Az alacsonyabb energiaszükséglet pedig csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét. A fűtés jellemzően valamilyen fosszilis tüzelőanyag felhasználásával dolgozik, így ennek mérséklése a szén-dioxid kibocsátás csökkenését okozza.

A hőszigetelés olyan mértékű hatékonyság-növekedést okozhatnak az energiafogyasztásban, hogy a sokszor csak kisegítőként szóba kerülő megújuló energiaforrások használata is elégséges lehet a fűtéshez vagy a hűtéshez. A napenergia otthoni, akár szigetüzemű felhasználása is fedezheti fűtési és hűtési energiaigényünket.

A minőségi hőszigetelés hosszabb távon csökkenti ökológiai lábnyomunk méretét. 

Környezeti alkalmazkodás

Az éghajlatváltozás tény és miközben felelősségünk hatásait mérsékelni, az új körülményekhez való alkalmazkodás már nem a jövő generációinak feladata, hanem a miénk. A folyamatos melegedés nem teszi feleslegessé a hőszigetelést, sőt, kiemelt szereplővé emeli. 

Az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb és egyre szélsőségesebb lesz. Egyik napról a másikra változhat jelentősen a hőmérséklet, váratlan lehülésekre és elviselhetetlen forró időszakokra kell számítanunk. Ilyen helyzetben kiemelkedő jelentőségű az, milyen mértékben tudjuk a belső lakóterünk hőmérsékletét függetleníteni a szélsőségesen változó időjárástól. Ez pedig elsősorban a megfelelő hőszigetelés függvénye.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Csontváz gyertya - Maci, bagoly és dinoszaurusz

A hatékony hőszigetelés kiépítésével egyszerre segítjük az éghajlatváltozás elleni harcot és teszünk saját környezeti alkalmazkodásunk érdekében.   

Kényelem

A jó minőségű hőszigetelés nem csak abban segít, hogy a kívánt hőmérsékletet alacsony energiabefektetéssel tudjuk megteremteni a lakásunkban, hanem abban is, hogy ezt könnyen fenn tudjuk tartani és a lakótéren belüli különbségeket is mérsékelni tudjuk. Ha nincsenek hideg falak, akkor a tér egyenletes hőmérsékletű lesz, nem lesznek hideg sarkok és nem alakul ki huzat. Megszűnik a hőcserén alapuló belső légmozgás. 

A kényelem szempontjából ki kell emelni a lábazat és a padló szigetelését, ami alapvetően határozza meg komfortérzetünket. A padló hőszigetelése gyakran kimarad az utólagos rendszerek kiépítésekor, noha szerepe meghatározó.

Egészség

A hiányos szigetelés esetében kialakulnak a falazaton olyan pontok, ahol a hőcsere a külső és a belső légrétegek között könnyebben lezajlik. Ezeket a pontokat hőhidaknak nevezzük. A hőhidak több okból is károsak lehetnek, de talán a legfontosabb ezek közül az, hogy ezen pontokon fog megjelenni a páralecsapódás. 

A nedvesség már önmagában is rejthet egészségügyi kockázatot, de a páralecsapódás szinte kivétel nélkül a penészesedést vonja maga után. Ilyenkor ráadásul hiába távolítjuk el a penészt, hiszen annak megjelenéséért szerkezeti gondok felelnek, amiket csak komolyabb beavatkozással tudunk orvosolni.

Külön ki kell emelni, hogy a rosszul kialakított vagy nem teljes – például a lábazaton hiányzó – hőszigetelés akár új hőhidak létrejövetelét is okozhatja. Hőhíd csak akkor nem keletkezik, ha egyenletes és megfelelő minőségű mindenhol a szigetelés. 

Nyugalom

Minden hőszigetelés többlet védelmet nyújt az épület szerkezetének, de egyes típusok – például a kőzetgyapot – kiváló hangszigetelő hatással is bírnak. Nagyobb forgalmú utak mentén így egy beruházással két problémára is találhatunk megoldást: hatékonyabb hőszigetelés és jóval kevesebb zaj. 

Ahogyan a hőszigetelés télen a meleget tartja bent, nyáron pedig éppen azt zárja ki a lakótérből, úgy a zajvédelem is mindkét irányba működik. A kőzetgyapot ezért jó választás lehet üzemcsarnokok vagy próbatermek külső hőszigeteléseként, hiszen ezzel a kiszűrődő zaj is kevesebb lesz.

Tűzvédelem és vízszigetelés

Minden utólagos hőszigetelő rendszer megfelel a tűzvédelmi előírásoknak. Van azonban köztük olyan, a kőzetgyapot, ami kifejezetten tűzvédelmi céllal is alkalmazható. A kőzetgyapot tehát nem csak hőszigetel, hangszigetel, de még tűzgátló is.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Játszótér, játszóház és ugrálóvár csodák gyerekeknek és felnőtteknek

Az XPS polisztirol lábazati hőszigetelés nem csak a hőhidak ellen nyújt védelmet, de a vízszigetelésben is lehet szerepe. A falra folyamatosan felverődő nedvesség ellen tökéletes védelmet nyújt, miközben ellátja alapfeladatát is.

Érték

A precízen kialakított hőszigetelés jelentősen növeli az ingatlan értékét. A fent már említett tulajdonságokon túl kiemelendő, hogy a hőszigetelő rendszerek élettartama megegyezik az épületek tervezett élethosszával. Nem kell tehát ütemezetten lecserélni, felújítani, a hőszigetelések anyaga nem öregszik, nem rothad, nem zsugorodik, hanem változatlan formában szolgálja az épületet és tulajdonosát.

A hőszigetelés kiépítésére kevesen szeretnének energiát fordítani, miközben előnyeit szívesen élveznék. Így a hőszigetelés meglétén túl, önmagában a kivitelezés elvégzésének is komoly értéknövelő szerepe van a piacon. A meglévő jó minőségű hőszigetelés versenyelőnyt jelent az ingatlanpiacon.

A jól szigetelt ingatlanok bérleti díja is magasabb lehet, mivel sok bérlő hajlandó magasabb árat fizetni a megnövekedett komfortérzetért és az alacsonyabb üzemeltetési költségekért.

Az épületnek egyszerűsödik és olcsóbbá válik a fenntartása, miközben az épületszerkezet védelme is teljesebbé válik. Nem pusztán arról van tehát szó, hogy a szigetelés azonos ideig marad teljes értékű, mint az épület, hanem arról is, hogy az épület élettartama növekedhet a hőszigetelésnek köszönhetően.

Rövid távon hasznot hozó hosszú távú befektetés

Összefoglalóan azt mondhatjuk, hogy az épület hőszigetelése egy hosszú távú, de értékálló, és előnyeit már nagyon rövid távon is megmutató befektetés. 

Optimalizálódik energiafelhasználásunk, aminek következtében azonnal csökkennek rezsikiadásaink. Növekszik kényelmünk, egyszerűbbé válik otthonunk üzemeltetése. Elkerülhetjük vagy akár megszüntethetjük a meglévő hőhidakat, ezáltal eltűnik a huzat a lakásunkból és nem lesznek hideg foltok, ahol megindulhat a páralecsapódás és a penészképződés. Komfortosabb és egészségesebb lesz lakásunk.

A hőszigetelés kiépítésével növeljük az épületszerkezet védelmét, így annak állapotának megőrzéséért is teszünk. Megfelelő szigetelőanyagot választva növelhetjük ingatlanunk zajvédelmét, vízszigetelését és tűzvédelmét is.

A hőszigetelésre fordított befektetés hatásai azonnal érezhetőek, az ingatlan értéke pedig növekszik, mondhatjuk, hogy a piac meghálálja a döntést. Értékálló befektetésről van szó, az energiahatékonyság növekedése okozta kiadáscsökkenés mellett épületünk hosszú távon is többet fog érni a piacon, így a megtérülést nem csak abban kell mérni, hogy mekkora rezsicsökkenést okoz a rendszer kiépítése.

SZÓLJ HOZZÁ

Kérjük írd meg a hozzászólásodat
Kérjük, add meg a neved itt

2,559FansLike
502FollowersFollow
2,231FollowersFollow
- Hirdetés -

Friss

Napszemüveg viselet: stílustippek és gyakori hibák

A napszemüveg nem csupán a nyári napok elengedhetetlen kiegészítője, hanem az év többi szakában is fontos szerepet játszik a mindennapi öltözködésben. Egy jól megválasztott...
- Hirdetés -

Érdekes

A legmagasabb felhőkarcoló ami a föld felett fog lebegeni

Az újfajta felhőkarcoló nem a földből nő majd az ég felé, hanem egy föld-körüli pályán keringő mesterséges aszteroidáról függ a föld felett. Talán elsőre hihetetlennek...

Kör ház 86 nm-en, természetesen körpanorámával – Villa 360

Modern kör ház, villa ami mindössze 85 nm. Itt nem csak a gazdák de az alaszkai malamut kutyáik is jól érzik magukat és menedékre...

Repülő és landoló szőnyegek – a legmutatósabb összeállítások!

Nem vitás, lakásunkba igazi ,,varázsszőnyeg" kell! Harmonizáljon a bútorokkal, legyen meghökkentő és egyedi - igaz? Összeállításunkban különböző szőnyegvariációkra láthattok példákat, amik talán minden kívánságot teljesítenek! A...

Csomagfeladás: tedd ezt is tudatosan!

Tudatos csomagolástechnika alkalmazásával te is hozzá tudsz járulni a környezetterhelés csökkentéséhez.

5 tipp, amivel élhetőbbé tehetjük a kertet és a teraszt

A nyarat sokan legszívesebben a szabadban töltjük. Ez az az időszak, amikor a kert és a terasz a családi és baráti összejövetelek helyszíne lehet....
- Hirdetés -
x
Lájkold oldalunk:Már lájkoltál? Akkor bezárhatod