StartEgyébElromlott a mosógéped vagy száraz a bőröd? - Csekkold a vízkeménységet!

Elromlott a mosógéped vagy száraz a bőröd? – Csekkold a vízkeménységet!

Magyarország legnagyobb részében kemény a víz. Ha vízköves a mosógéped vagy kiszáradt a bőröd előfordulhat, hogy te is ezzel a problémával állsz szemben!

Mi is az a vízkeménység?

A vízben oldott ásványi anyagokat nevezzük vízkeménységnek, melyet különféle módokon lehet meghatározni. A víz keménységét a benne oldott magnézium és kalcium sók mennyisége befolyásolja. A kemény víz hatással van a felhasználási módokra és annak egészségügyi minőségét is befolyásolja.

Mi az előnye?

Orvosilag bizonyított, hogy a víz keménységének egyik „okozója” a kalcium, amely nagyon fontos a csontok és a fogazat épségének megőrzésében, valamint nélkülözhetetlen szerepe van a vér alvadásában.

Mi a hátránya?

A vízben lévő kalcium és magnézium melegítéskor a háztartási gépek, berendezések belső falára rakódik. Ez sokszor tönkre teszi a gépeket vagy meghibásodást okoz. Emellett szárítja a hajat és a bőrt.

vizko

Hogyan lehet megmérni?

Van kifejezetten erre a célra kifejlesztett teszt csík.

Tipp: Ha ezzel nem rendelkezel szappannal egyszerűen ellenőrizheted a vízkeménységet: eső- vagy desztillált vízben a szappan átlátszó oldatot ad. Ha oldott mész van a vízben, akkor a szappan hatására túrószerű mész-szappan csapódik ki. Minél fehérebb az oldat, annál keményebb a víz.

Kategóriák:

1. kategória:0 – 7 nkonagyon lágy víz
2. kategória:7 – 14 nkolágy víz
3. kategória:14 – 21 nkoközép-kemény víz
4. kategória:21 nkfelettkemény víz

Mit tehetünk a vízkeménység ellen?

Felszerelkezhetünk vízlágyítókkal és vízszűrőkkel, melyek segítségével mérsékelhetjük a vízkeménységet.

Létezik átfogó vízkeménység térkép Magyarországról?

A BWT Hungária Kft. rendelkezésre bocsátott 8.000 db vízkeménység-tesztert, melyeket csatoltak a 2013 09. havi VGF lapszámhoz. Az olvasók a tesztcsíkkal mérték meg, milyen kemény a víz lakóhelyükön, és az eredményt nevükkel, postacímükkel, telefonszámukkal és e-mail címükkel küldték vissza.

Így rajzolódott ki Magyarország legátfogóbb vízkeménység-térképe, melyet a VGF szaklap oldalán tekinthetsz meg.

A részletes vízkeménység térképet ezen a linken tudod megnézni, klikk ide…

Mi derült ki a felmérésből?

A térkép alján lévő jelmagyarázat segítségével informálódhatsz, hogy az adott városban milyen keménységű a víz, 5 kategóriára osztva: nagyon lágy, lágy, közepes, kemény és nagyon kemény.
Hazánk városaira nagyrészt közepes illetve kemény besorolású visszajelzés jellemző. Közepes értéket Nyugat-Magyarország területéről, kemény a víz az ország középső részén, nagyon kemény pedig a Mecsek területén.

vizterkep2

Forrás: VGF szaklap, Vehir, Maviz, Fejerviz

[ninja-inline id=10480]

SZÓLJ HOZZÁ

Kérjük írd meg a hozzászólásodat
Kérjük, add meg a neved itt

2,559FansLike
502FollowersFollow
2,231FollowersFollow
- Hirdetés -

Friss

- Hirdetés -

Érdekes

2017 A’ Design Award győztesei, az új kreatív géniuszok

Az A' Design Awards & Competition versenyt minden évben megrendezik és mágnesként vonzza a kreatív feltalálókat és tervezőket Végre megvannak az A' Design Award 2016-2017-es időszak...

20 tipp odaégett edény tisztítása ráégett zsír eltávolítása

20 tipp, odaégett edény tisztítása, ráégett zsír eltávolítása és egyéb kosz lerakodás megszüntetése.Tényleg 20 tipp, ötlet odaégett edény tisztítására, ráégett zsírok eltávolítására, koszos edényem...

20 modern és lenyűgöző kép Mark Lawrence stílusában

A modern művészet ragyogó példái a feltűnő és egyedi faldekorációk! Ezek a nagy és színes képek Mark Lawrence  munkái. A képsorozat rendkívül változatos a bézses,...

Takaró, ágytakaró és kötött ruha óriás fonalból – Meg is veheted

Óriás fonalból készített takaró, ágytakaró, és kötött ruha, pl. kötött sál és sapka, ráadásul ezeket meg is veheted, de akár az anyagot is megrendelheted...

Kreatív – DIY Játszóterünk elindult! Regisztrálj, próbáld ki!

Kreatív - DIY Játszóterünk elindult! Regisztrálj, töltsd fel a munkád, ossz meg, értékelj, szerezz és kövess barátokat minden kreatív témában. A Ti kérésetekre és a...
- Hirdetés -
x
Lájkold oldalunk:Már lájkoltál? Akkor bezárhatod