StartÖtlettárLakberendezési ötletek - tippek10 alapvető lakberendezési tipp ami segít otthonosabbá tenni a lakásodat és szobáidat

10 alapvető lakberendezési tipp ami segít otthonosabbá tenni a lakásodat és szobáidat

A következő 10 alapvető lakberendezési tipp és ötlet elsajátításához nem kell lakberendezőnek lenni, mégis sokat javíthatunk otthonunk megjelenésén ha ezeket a fejünkben tartjuk

A lakberendezési tipp és ötlet gyűjteményekkel mindig óvatosan kell bánni, hiszen a lakberendezésnek nincsenek kőbe vésett szabályai. A lakberendezés egy kreatív műfaj ahol az intuíció és a képzelet uralkodik. Ennek ellenére azért vannak olyan alap szabályok, amiket szem előtt tartva biztosan jobb lesz a végeredmény.

Ezek a lakberendezési szabályok bárki számára elsajátíthatóak és követhetőek. Íme tehát 10 alapvető lakberendezési tipp és ötlet, mondhatni kéretlen tanács, amivel Te is sikeres lehetsz a saját otthonodban.

1
Az első lakberendezési tipp számodra, hogy a festéket válaszd ki a lehető legkésőbb, akár utoljára

alapvető lakberendezési tipp és ötlet

A lakástulajdonosok egyik legelső kérdése általában mindig az, hogy milyen színű legyen az új szoba… Nem teljesen értem miért ez foglalkoztatja őket legjobban. Természetesen fontos kérdés a szín, nagyjából ki is lehet találni de ideális esetben a falak pontos színét minél később, sőt igazából a legvégén érdemes kiválasztani.

Ennek praktikusan az az oka, hogy ekkor már a meglévő bútorokhoz és kiegészítőkhöz illeszthetjük a színt, hiszen azt szeretnénk hogy a falak színe a lehető legjobban harmonizáljon ezekkel.

Természetesen ez a lakberendezési tipp sem kötelező és nem jelenti azt hogy nem lehet előre elképzelésünk arról, hogy milyen színeket szeretnénk használni, de a pontos szín meghatározását érdemes minél  későbbre hagyni.

Ajánljuk figyelmedbe a mindent átfogó Szoba szín kiválasztása cikkünket, amiben 3 oldalon keresztül részletesen végig vesszük a szoba szín és színek kiválasztását, a színek pszichológiáját és még a színkerék használatát is.

alapvető lakberendezési tipp és ötlet

 

2
A bútorokat szellősen helyezd el, ne zsúfold tele a szobákat

alapvető lakberendezési tipp ötlet - kevés bútor

Bár nagyon triviális lakberendezési tipp vagy legalábbis annak tűnhet, mégis nagyon sokszor találkozni túlzsúfolt szobákkal. Mindenképp kerüld el a szoba túlbútorozását, ne rakd tele bútorokkal.

Hagyj teret a bútorok között. A kevesebb bútor általában sokkal jobb látványt nyújt ráadásul pénztárca kímélő is. Inkább válassz kevesebb de jobb minőségű bútorokat. Így a meglévő bútorok sokkal jobban érvényesülhetnek a szobában.

Érdemes a képeken megnézni milyen kellemes összhatása van a bútoroknak, hiszen nincs belőlük sok, ezzel saját jelentőségüket és megjelenésüket erősítik.

A kevesebb bútor segít kiemelni és méltó helyére a figyelem középpontjába ültetni a bútorokat, design bútorokat kanapékat is.

alapvető lakberendezési tipp ötlet - kevés bútor

alapvető lakberendezési tipp ötlet - kevés bútor

 

3
Helyezd a képeket megfelelő magasságba és helyre, használj nagy képeket

alapvető lakberendezési tipp ötlet - képek

Ez is egy olyan lakberendezési ötlet amit azért írok le mert nagyon sokszor látom, hogy a képeket össze vissza, nem megfelelő helyre és magasságban helyezik el a lakásokban. Ezen felül rendre túl kis képeket raknak ki a rendelkezésre álló felülethez képest.

A múzeumokban és a galériákban a képeket mindig a szemmagasság középvonalába helyezik, ami úgy 140-150 cm körül van. A lakásokban ez nem mindig a legideálisabb.

Természetesen a képek elhelyezése függ a méretüktől, de általában érdemesebb kicsit magasabbra helyezni őket, ez azonban nem ökölszabály. A képek elhelyezésénél érdemes figyelembe venni a környező bútorokat sőt a csillárt és a nyílászárók magasságát is.

Sokszor a képeket azért is kell magasabbra tenni, hogy valamilyen bútor ne takarja el, vagy azért, mert csak bútorok felett van hely neki.

LAKBERENDEZÉSI TIPP:

  • Bátran használjunk nagyméretű képeket.
  • Ha nincs képünk, vagy csak úgy általában is érdemes a neten körbenézni, mert számtalan kinyomtatható letölthető grafikát találni. Ezeknek ráadásul megvan az az előnye is, hogy a végső nyomtatás előtt készíthetünk különböző méretekben próbát és eldönthetjük mekkora legyen a végső kép és azt pontosan hogyan és hova helyezzük el.

alapvető lakberendezési tipp ötlet - képek

 

4
Legyen minden helységnek egy fókusz pontja egy pont, egy bútor egy kép, valami amit kiemelsz

alapvető lakberendezési tipp ötlet - központi téma

Amikor lakberendezés szempontjából vizsgálunk egy szobát, jellemző  és általános hiba, hogy sokszor zajos. Ez általában azért és akkor fordul elő amikor több hangsúlyos kiegészítőt helyezünk és emelünk ki. Minden helyiségnek csak egy hangsúlyos eleme és része legyen. A többi legyen másodlagos.

Ez a kiemelt pont nem kell hogy egy bútor legyen, de akár az is lehet. Igazából bármit kiemelhetünk. A nappaliban ez lehet egy kép a falon, a kandalló vagy bármi más. A hálóban akár az ágy támlája, vagy  a konyhában egy bútor elem.  Rajtad múlik mit emelsz ki de az csak egy valami legyen, minden más legyen másodlagos!

Természetesen fordítva is érdemes ezt a technikát alkalmazni. A túl steril környezet megtörése is nagyon fontos.

LAKBERENDEZÉSI TIPP: Ez a fókuszpont a helyiség bejáratából legyen jól látható, ha nem is középen de vizuális szempontból egyenes vonalban elérhető és látható helyen legyen.

alapvető lakberendezési tipp ötlet - központi téma

 

5
Használj növényeket, helyez el minden szobában és helységben valamilyen növényt

alapvető lakberendezési tipp ötlet - legyenek növények

Tudom, hogy közhelyesnek tűnik ez is, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy növényt mindenhova! Bármilyen lakberendezési stílushoz lehet és kell is növényeket helyezni a helyiségbe.

Ne csak a nappaliba rakjunk virágot, vagy valamilyen növényt, nyugodtan tehetünk a konyhába a fürdőszobába, vagy bárhova.

A növény egy olcsó és kitűnő eszköz, hogy a szobába egy kis életet színt vigyünk, arról nem is beszélve, hogy akár a megfelelő páratartalom megőrzésében is segíthetnek.

A képen látható, hogy egy-egy virág megfelelő elhelyezése mennyit dobhat a szobán. Érdemes még észrevenni a háttérben lévő kis bokrot is, mennyire harmonizál az enteriőrrel annak ellenére hogy tökéletesen belesimul.

alapvető lakberendezési tipp, ötlet - virág

 

6
Vegyítsd a méreteket és használj páratlan számokat

alapvető lakberendezési tipp, ötlet, - vegyítsd a méreteket

Ha kiegészítőket vásárolsz egy boltban a lakberendezési dekorációidhoz, mindig gondold át vajon az hogy fog mutatni abban a méretben nálad. Lehet ami a boltban még jól mutat az nálad már pici vagy túl nagy lesz.

Fontos! Nem jelent feltétlen hibát és nem baj ha valami túl kicsi vagy esetleg túl nagy sőt! Sok esetben érdekes hatást lehet elérni mondjuk egy-egy túlméretezett díszítő elemmel dekorációval. A lényeg, hogy variáld a különböző méretű tárgyakat a szobában ha lehet.

Amikor kiegészítőket helyezel el pl. képek, gyertya tartók vagy bármi mást, általában a páratlan számok sokkal jobban működnek. Tegyél 5 gyertya tartót egy csoportban a komódra és ne 4-et. Helyezz el 3 képet a falra és ne 2-őt …

Milyen jól működik az alábbi képen a sok különböző kiegészítő, valamint a falon a túlméretezett napot formázó tükör.

alapvető lakberendezési tipp ötlet - méretek és páratlan számok

[ninja-inline id=10480]

alapvető lakberendezési tipp ötlet - képek

 

7
A világításnak legyenek rétegei, ne csak egy világítási lehetőség legyen a helyiségben.

alapvető lakberendezési tipp ötlet - réteges világítás

Ha csak egy központi csillárt helyezel el egy helyiségben, az nem túl szerencsés sem élettani sem lakberendezési szempontból. Ugyan így nem szerencsés ha pl. csak spot lámpákat használsz. Legyenek a világításnak rétegei, ehhez keverjük a különböző világítási módokat.

Nyugodtan használhatunk központi csillárt és falikarokat együtt, de akár spot világítással és fénycsővel is keverhetitek. Természetesen a különböző rejtet világítások is tökéletes kiegészítői egy helység teljes réteges megvilágításának. Nincs olyan világítás amit ne lehetne egy másik világítással használni! Minél több  réteget használsz annál jobb!

A rétegelt világításnak elsősorban élettani haszna van. Így a konyhában a pult fölé helyezett rejtett világítással segíthetjük a munkát, vagy a nappaliban polc világítással, hogy lássuk mi van az alsó polcon is. Azonban ezen kívül természetesen dizájn és lakberendezési szempontból is fontos.

Tipp: Gyakori hiba, hogy a világítást ugyan jól megtervezik, rétegekben és megfelelő módon kapcsolható, az egész helyiséget jól bevilágítja, de végül emiatt túl homogén és egyenletes lesz az egész helyiség bevilágítása. Figyeljünk oda arra, hogy a világítás is segítse kiemelni azt ami fontos. Törjük meg kicsit a világítás egyhangúságát. A helyiség fontosabb pontjait dekorációit akár kicsit ki is emelhetjük (jobban megvilágítjuk). Apró kis kiemelésekkel világítási trükkökkel el lehet érni, hogy ne egy fényes mindenhol egyformán világos kirakatban érezzük magunkat.

alapvető lakberendezési tipp ötlet - réteges világításalapvető lakberendezési tipp ötlet - réteges világítás

Otthon 24 megosztás

8
Használj tükröket, a terek növelésére és dizájn elemként is

dizájn hálószoba merész lakberendezés szép ház

A tér növeléséhez jó lehet a fehér szín is természetesen de nem biztos hogy egy hálószobát szeretnénk fehérre festeni. Van aki a nappalit sem szeretné fehérben látni. Ilyenkor és úgy általában is nagyon jól lehet alkalmazni a tükröket. Bár lehet észre se veszed a fenti képen a szembe lévő fal egy tükör és egy viszonylag kisméretű sötét árnyalatú szoba máris óriásinak tűnik.

Használhatunk kis vagy nagy tükröket is, ahogy a helyzet és a helyiség erre lehetőséget ad.

Tipp: A túl nagy egybefüggő tükör felületek kirakat hatást okozhatnak, ezért ha nagy tükröket vagy akár tükör falat alkalmazol, mindenképp törd meg valamivel. Akár egy képpel bútorral bármivel. Nyugodtan Elhelyezhetsz a tükrön is egy képet, de számtalan más egyszerű módon meg lehet törni a nagy tükörfelületeket. Helyezz elé valamilyen bútort…

alapvető lakberendezési tipp ötlet - használj tükröt

 

9
Légy merész, vidd bele a személyiségedet, próbálkozz

alapvető lakberendezési tipp ötlet - kreatív

Elsőre ez nem tűnik lakberendezési szabálynak pedig talán az egyik legfontosabb. A lakás ahol élsz a tiéd és neked kell ott jól érezni magad, valamint téged kell hogy tükrözzön. Éppen ezért vidd bele a személyiségedet.

Minél többet próbálkozol, annál jobban fogod érezni és érteni mi az ami működik és mi nem. Ne ragaszkodj kötött stílusokhoz és ne legyél túl tematikus. Attól, hogy egy stílus tetszik, nyugodtan keverheted egy másikkal is. Egy szoba csúcspontja lehet egy oda nem illő dizájn, vagy épp klasszikus bútor, dekoráció.

TippHelyezz el a nappaliban, vagy bármely szobában egy nem teljesen oda illő bútort. Ha pl. modern nappalid van akkor nyugodtan helyezz el benne egy régi klasszikus, vagy antik darabot. Körbe nézhetsz a dizájner bútorok között és választhatsz egy különleges széket vagy asztalt is. Fontos! Ne halmozd ezeket. 3-4 különböző dizájner, vagy akár antik bútor egymásra halmozása egyáltalán nem biztos hogy jól fog kinézni. 

Tipp: Ha van egy saját gyűjteményed (dobozok, só szórok, bármi), vagy bármilyen személyes érdeklődésed, ne habozz ezekkel dekorálni a szobádat.

alapvető lakberendezési tipp ötlet - dizájn bútor

alapvető lakberendezési tipp ötlet - légymerész

 

10
Ne kövess szabályokat és  ne utánozz ötleteket ész nélkül

alapvető lakberendezési tipp ötlet - kreatív

Ha ezt a cikket olvasod biztos elolvastál már több hasonlót. Amiket leírtunk alapvető sé fontos ötletek gondolatok amik általában működnek de a mi ötleteink se kövesd mindig szó szerint! Ha ezek az ötletek tetszettek, olvashatsz további cikkeket lakberendezés témában, ahol további általános és speciális lakberendezési tippeket mutatunk be.

Nagyon fontos hogy ezeket soha ne kövesd és alkalmazd ész nélkül. Mindig nézd meg nálad jó ötlet-e a megvalósításuk. Van ami egy szobában jól néz ki de egy másik szobában katasztrofális.

Ne feledd, ahogy a bevezetőben is említettem a lakberendezés kreatív műfaj, nincsenek ökölszabályok amiket betartva garantált a siker. A legnagyobb bakik általában pont az ötletek és szabályok körültekintés nélküli használatából és másolásából keletkeznek!

alapvető lakberendezési tipp ötlet - kreatívalapvető lakberendezési tipp ötlet - kreatív

A képek forrásai

27 DiamondsTineke Triggs, Grace Home , Franczis Dzikowski, jmA, Visible Proof

SZÓLJ HOZZÁ

Kérjük írd meg a hozzászólásodat
Kérjük, add meg a neved itt

2,559FansLike
502FollowersFollow
2,231FollowersFollow
- Hirdetés -

Friss

- Hirdetés -

Érdekes

Varázslatos kastélyok, gyönyörű paloták szerte a világban!

A hercegek és hercegnők, mesebeli sárkányok, lovagok és trubadúrok- mindezt a csodavilágot idézik fel ezek a szemet gyönyörködtető kastélyok! Ebben a gyűjteményben a világ minden...

Monokróm Loft lakás fa dekorációval

Monokróm loft lakás fa dekorációval és galériával a letisztultság jegyében A Litván ID white lakberendező és tervező csapat nemrég fejezte be ezt a monokróm loft lakás...

7 tipp a megfelelő szigetelés kialakításához

A megfelelő szigetelés a modernkori építészet egyik kulcskérdése. A komfortos lakás kialakítása, a környezettudatos épületüzemeltetés, valamint a fűtésre, hűtésre fordított rezsiköltség visszafogása egyaránt lényeges...

Takaró, ágytakaró és kötött ruha óriás fonalból – Meg is veheted

Óriás fonalból készített takaró, ágytakaró, és kötött ruha, pl. kötött sál és sapka, ráadásul ezeket meg is veheted, de akár az anyagot is megrendelheted...

Modern és fekete ház Japánból!

A modern stílus nem ismer határokat! A Japán Sendai tartományban található Lift rezidencia ultra modern és meglepő módon fekete! A házat az Apollo Architects and...
- Hirdetés -
x
Lájkold oldalunk:Már lájkoltál? Akkor bezárhatod