StartKertKertekA kert ékköve, a tó - hogyan építsünk házilag?

A kert ékköve, a tó – hogyan építsünk házilag?

Hányszor kívántuk a gyönyörű tavak láttán: bárcsak nekünk is lehetne! Legyen ez az év a teljes átalakulásé, és építsük meg magunk a hőn áhított tavunkat!

Tóépítés- lépésrőlpésre!

Szerszámok, előkészületek:

Először is győződjünk meg arról, hogy a megfelelő szerszámok rendelkezésünkre állnak!

Amik nélkülözhetetlenek: ásó, lapát, tófólia, vízinövények, elektromos bekötési lehetőség, kavicsok, sziklakövek.

Ha egy gyönyörű csobogós halastó a szívünk vágya, szükségünk van még tószivattyúra és szűrőrendszerre is!

Hol legyen a kerti tó helye?

Ajándékozzunk központi, frekventált fekvést a tó számára! Legyen jól megközelíthető és illeszkedjen a kert felépítéséhez mind formailag, mind anyagfelhasználásában! Fontos, hogy a tavat minimum 5-6 órát érje napsütés, hogy a benne működő szerves anyagok, növények jól érezzék magukat! Ám arra is ügyeljünk, hogy ne legyen túlzott sugárzásnak kitéve, illetve a későbbi tisztítás, karbantartás miatt ne építsük tavunkat lombullató fa alá! A lejtős területeket is kerüljük!

Mekkora tavat építsünk?

A maximális tóméret meghatározását kertészmérnök szakember végzi. A tervezés során azt is tartsuk észben, hogy az építkezés fárasztó fizikai munka- ennek függvényében alakítsuk elképzeléseinket!

Az építés fázisai

A legnehezebb lépés a gödör kiásása- ha ezt elvégeztük, a nehezén már túl vagyunk! Ha ásás közben köves altalajjal vagy gyökerekkel találkozunk, távolítsuk el őket, mivel az éles kövek, ágak felsérthetik a tófóliát! Nagyon kavicsos, rögös altalaj esetén nedves homokréteggel egyenlítsük ki az aljzatot!

A tó méreténél meghatározó, hogy szeretnénk-e bele halakat telepíteni; ha igen, a tó legmélyebb pontjának kb. 1 méternek kell lennie, hogy a halak át tudjanak benne telelni. A halastó minimum 120 cm mélységű legyen, de amennyiben nem éri el az egy métert, a halakat ki kell venni belőle télidőre!

Ha elkészültünk, helyezzük bele a geotextíliát, és bizonyosodjunk meg arról, hogy nem maradtak kemény, éles kidudorodások! Ezután elhelyezhetjük rá a tófóliát!

Szivattyú, szűrőrendszer, vízforgató

A szivattyú, és egyéb elektromos berendezések beépítésénél kövessük a mellékelt telepítési útmutatókat!

A kerti tó elrendezésénél az ízlésünket és a természetesség elveit tartsuk szem előtt! Ügyeljünk a növények ültetési mélységére és sűrűségére!

A kerti tavat keretezhetjük szilárd burkolattal, vagy a tófólia szegélyét tőzeg alá is rejthetjük, amit beültethetünk!

Utolsó fázis – Vizet bele!

Az elkészült tavat töltsük fel vízzel! Néhány hét múlva már benépesíthetik a tavat az aranyhalak is, és mi végső pompájában csodálhatjuk alkotásunkat!

A kerti tó ápolása, karbantartása 

Az első karbantartási munkálatokat tavasszal végezzük el, melyek nem jelentenek nagy anyagi és fizikai megterhelést, ha gondosan és rendszeresen végezzük el azokat!

A kitakarítás menete:

  • A halakat félig tiszta, félig a tóból vett vízzel töltött tartályba tegyük!
  • Vegyük ki a vízinövényeket!
  • Teljesen engedjük le a vizet!
  • A törmeléket, iszapot távolítsuk el az aljról!
  •  A medence szélét tisztítsuk meg egy keményebb kefével!
  • Amennyiben a tómeder teljesen kiszáradt, töltsük fel lassan tiszta vízzel!
  • Helyezzük közben vissza a vízinövényeket; a vízparti- és úszó növényeket a végére hagyjuk!
  • Mikor a víz már teljesen kitisztult, csak akkor tegyük vissza a halakat!

A vízinövények gondozása

A tavi növényeknek telepítés után nincs igénye gondozásra, ám tavasszal a téli fagykárokra ügyelni kell, mert tönkreteheti a növények hajtásait és virágait! Az elszáradt leveleket távolítsuk el, mert a növényi törmelék oxigénhiányt okozhat a vízben, ami káros a halak számára.

A növények mennyisége álljon arányban a tó méretével, ne hagyjuk,hogy elszaporodjanak!

Tavasszal a gyomok is fejlődésnek indulnak! Az egészséges vízinövények elnyomják a gyomok nagy részét, de a békanyál, békalencse túlzott jelenléte esetén távolítsuk el azokat!

Végigvettük a tókészítés menetét, lássuk hát a legszebb inspirációkat, hogy végleg rabul ejtsenek ezek a gyönyörű, lélekmelengető víztükrök!

tó4 tó7 tó5 tó3 tó9 tó8

Otthon 24 megosztás

tó2 tó6 tó10

Forrás: Palkovitskert, Gombos, Greenlividideas, Bhg, Femour, Sweeneyfeeders

SZÓLJ HOZZÁ

Kérjük írd meg a hozzászólásodat
Kérjük, add meg a neved itt

2,559FansLike
502FollowersFollow
2,231FollowersFollow
- Hirdetés -

Friss

- Hirdetés -

Érdekes

Új Lakberendezési és Építőipari katalógusunk beta verziója már elérhető

Új szolgáltatásunk a Lakberendezési és Építőipari katalógus, ahol kereshetsz térkép, szolgáltatás és akár nyitvatartási alapján is. Az elmúlt hónapokban kicsit vissza vettük működésünk, aminek legfőbb...

Álcázzuk a TV-t képnek a Samsung képkeret utánzó UHD tv-vel

Végre itt a Samsung képkeret és a lehetőség, hogy a TV ne egy nappalit rondító fekete doboz legyen, hanem egy a dizájnba illeszkedő dísz. Már régóta...

Családi lakás szobánként más stílusban

Modern családi lakás kreatív megoldásokkal és szobánként más-más stílusban Érdemes megnézni ezt a modern családi otthont, hogyan ötvözi a különböző stílusokat az anyagokat és az...

Mini mosogatógép kis lakásokba, irodákba – csak áram kell hozzá

Mini mosogatógép kis lakásokba, irodákba nyaralókba, kisgyerekes otthonokba. Bárhol elhelyezhető és működtethető, csak áram szükséges hozzá Sok hasznos otthoni kiegészítőt és kütyüt lehet ma fellelni...

Elegáns modern lakás kifinomult design megoldásokkal felturbózva

Elegáns modern lakás ami szinte tökéletesen megvalósított és aprólékosan megtervezett design megoldásokkal varázsol igazi eleganciát és modern megjelenést egyszerre Sok elegáns és modern sőt modern...
- Hirdetés -
x
Lájkold oldalunk:Már lájkoltál? Akkor bezárhatod