StartKertKertekA kert ékköve, a tó - hogyan építsünk házilag?

A kert ékköve, a tó – hogyan építsünk házilag?

Hányszor kívántuk a gyönyörű tavak láttán: bárcsak nekünk is lehetne! Legyen ez az év a teljes átalakulásé, és építsük meg magunk a hőn áhított tavunkat!

Tóépítés- lépésrőlpésre!

Szerszámok, előkészületek:

Először is győződjünk meg arról, hogy a megfelelő szerszámok rendelkezésünkre állnak!

Amik nélkülözhetetlenek: ásó, lapát, tófólia, vízinövények, elektromos bekötési lehetőség, kavicsok, sziklakövek.

Ha egy gyönyörű csobogós halastó a szívünk vágya, szükségünk van még tószivattyúra és szűrőrendszerre is!

Hol legyen a kerti tó helye?

Ajándékozzunk központi, frekventált fekvést a tó számára! Legyen jól megközelíthető és illeszkedjen a kert felépítéséhez mind formailag, mind anyagfelhasználásában! Fontos, hogy a tavat minimum 5-6 órát érje napsütés, hogy a benne működő szerves anyagok, növények jól érezzék magukat! Ám arra is ügyeljünk, hogy ne legyen túlzott sugárzásnak kitéve, illetve a későbbi tisztítás, karbantartás miatt ne építsük tavunkat lombullató fa alá! A lejtős területeket is kerüljük!

Mekkora tavat építsünk?

A maximális tóméret meghatározását kertészmérnök szakember végzi. A tervezés során azt is tartsuk észben, hogy az építkezés fárasztó fizikai munka- ennek függvényében alakítsuk elképzeléseinket!

Az építés fázisai

A legnehezebb lépés a gödör kiásása- ha ezt elvégeztük, a nehezén már túl vagyunk! Ha ásás közben köves altalajjal vagy gyökerekkel találkozunk, távolítsuk el őket, mivel az éles kövek, ágak felsérthetik a tófóliát! Nagyon kavicsos, rögös altalaj esetén nedves homokréteggel egyenlítsük ki az aljzatot!

A tó méreténél meghatározó, hogy szeretnénk-e bele halakat telepíteni; ha igen, a tó legmélyebb pontjának kb. 1 méternek kell lennie, hogy a halak át tudjanak benne telelni. A halastó minimum 120 cm mélységű legyen, de amennyiben nem éri el az egy métert, a halakat ki kell venni belőle télidőre!

Ha elkészültünk, helyezzük bele a geotextíliát, és bizonyosodjunk meg arról, hogy nem maradtak kemény, éles kidudorodások! Ezután elhelyezhetjük rá a tófóliát!

Szivattyú, szűrőrendszer, vízforgató

A szivattyú, és egyéb elektromos berendezések beépítésénél kövessük a mellékelt telepítési útmutatókat!

A kerti tó elrendezésénél az ízlésünket és a természetesség elveit tartsuk szem előtt! Ügyeljünk a növények ültetési mélységére és sűrűségére!

A kerti tavat keretezhetjük szilárd burkolattal, vagy a tófólia szegélyét tőzeg alá is rejthetjük, amit beültethetünk!

Utolsó fázis – Vizet bele!

Az elkészült tavat töltsük fel vízzel! Néhány hét múlva már benépesíthetik a tavat az aranyhalak is, és mi végső pompájában csodálhatjuk alkotásunkat!

A kerti tó ápolása, karbantartása 

Az első karbantartási munkálatokat tavasszal végezzük el, melyek nem jelentenek nagy anyagi és fizikai megterhelést, ha gondosan és rendszeresen végezzük el azokat!

A kitakarítás menete:

  • A halakat félig tiszta, félig a tóból vett vízzel töltött tartályba tegyük!
  • Vegyük ki a vízinövényeket!
  • Teljesen engedjük le a vizet!
  • A törmeléket, iszapot távolítsuk el az aljról!
  •  A medence szélét tisztítsuk meg egy keményebb kefével!
  • Amennyiben a tómeder teljesen kiszáradt, töltsük fel lassan tiszta vízzel!
  • Helyezzük közben vissza a vízinövényeket; a vízparti- és úszó növényeket a végére hagyjuk!
  • Mikor a víz már teljesen kitisztult, csak akkor tegyük vissza a halakat!

A vízinövények gondozása

A tavi növényeknek telepítés után nincs igénye gondozásra, ám tavasszal a téli fagykárokra ügyelni kell, mert tönkreteheti a növények hajtásait és virágait! Az elszáradt leveleket távolítsuk el, mert a növényi törmelék oxigénhiányt okozhat a vízben, ami káros a halak számára.

A növények mennyisége álljon arányban a tó méretével, ne hagyjuk,hogy elszaporodjanak!

Tavasszal a gyomok is fejlődésnek indulnak! Az egészséges vízinövények elnyomják a gyomok nagy részét, de a békanyál, békalencse túlzott jelenléte esetén távolítsuk el azokat!

Végigvettük a tókészítés menetét, lássuk hát a legszebb inspirációkat, hogy végleg rabul ejtsenek ezek a gyönyörű, lélekmelengető víztükrök!

tó4 tó7 tó5 tó3 tó9 tó8

Otthon 24 megosztás

tó2 tó6 tó10

Forrás: Palkovitskert, Gombos, Greenlividideas, Bhg, Femour, Sweeneyfeeders

SZÓLJ HOZZÁ

Kérjük írd meg a hozzászólásodat
Kérjük, add meg a neved itt

2,559FansLike
502FollowersFollow
2,233FollowersFollow
- Hirdetés -

Friss

- Hirdetés -

Érdekes

Ringat a víz! – A legszebb tóparti házak

Mindannyian álmodoztunk már a saját tóparti házunkról természetesen csónakkal, terasszal! Legyünk hát vendégei a legszebb házaknak! A tóparti házak különleges hangulata, a víz és a...

13 Mókás újrahasznosítási ötlet a vidámság jegyében

Ezek a mókás újrahasznosítási ötletek bár megnevetettnek, bár némelyik valóban akár használható is. Persze ember legyen a talpán aki bevállal egy wc deszkát a...

Szezám tárulj – Káprázatos, festett ajtók!

Minden háznál először a bejárattal találkozunk- mi is lehetne hívogatóbb és dekoratívabb egy gyönyörűen díszített, megmintázott bejárati ajtónál? Csodáljuk meg közösen ezeket a különleges bejáratokat,...

Lemezjátszó mosdó kerámia – nosztalgikus és modern hangulathoz

Lemezjátszó mosdó kerámia modern és nosztalgikus hangulathoz és lakásokhoz. Gianluca Paludi tervezte ezt a lemezjátszó inspirálta mosdó, kerámia családot azoknak akik nosztalgikus érzelmeket táplálnak a...

Fényáteresztő fából készülnek a magyar művész különleges alkotásai

Sokan eltöprengtünk már, mivel tudnánk díszíteni az otthonunkat, ami igazán egyedi, amivel soha, senkinél nem találoztunk még.Szabó László fából és gyantából készült alkotásai éppen...
- Hirdetés -
x
Lájkold oldalunk:Már lájkoltál? Akkor bezárhatod