StartEgyébHogyan válasszunk otthonunkba megfelelő páramentesítőt?

Hogyan válasszunk otthonunkba megfelelő páramentesítőt?

Hogyan válasszunk otthonunkba megfelelő páramentesítőt?

A páratartalomhoz kapcsolódó problémák sajnos nagyon sok esetben képesek megkeseríteni a lakástulajdonosok életét, különösen olyan esetekben, amikor nem valamilyen statikai vagy kivitelezésből fakadó probléma áll a háttérben.

Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen kifejezetten ilyen esetekre találták ki az úgynevezett páramentesítő készülékeket, melyek hatékony és gyors segítséget nyújtanak ilyen probléma esetén. Egy párátlanító berendezés megvásárlása azonban sok esetben alapos fejtörést okozhat azok számára, akiknek korábban még nem volt dolguk ilyen eszközökkel.

Mikor van szükség otthonunkban páramentesítőre?

Általánosságban kijelenthető, hogy sokkal több magyarországi otthonban lenne szükség egy páramentesítő berendezés rendszeres alkalmazására, mint ahány helyen valójában megtalálható egy ilyen készülék, mely ránézésre olyan hatást kelt, mint egy állóklíma.

Lényege, hogy a működtetés során egy speciális kondenzációs folyamattal kiszűrje a levegőből a nedvességet, így sokkal élhetőbbé, kellemesebbé tegye a benti páratartalmat, ami nemcsak a komfortosság miatt lehet fontos, hanem otthonunk állapotmegőrzése, sőt a saját egészségünk kapcsán egyaránt.

A páratartalom és a penész

Egy páramentesítő berendezésre jellemzően akkor van szükségünk a leggyakrabban, ha otthonunkban megjelent a penész. Ennek a hátterében nyilván rengeteg tényező állhat, a szellőztetés hiányától kezdve a kivitelezési problémákig bezárólag, de az biztos, hogy egy páramentesítővel tartós megoldást találhatunk rá.

A túl magas páratartalom ellen ugyanis fel kell lépni a lakásban, hiszen a falakon kicsapódva foltossá teheti a festést, a tapétát, rohaszthatja a fából készült elemeket, felhólyagosodhat tőle a gipszkarton, de hosszabb távon akár a falszerkezetet is gyengítheti.

A magas páratartalom egyik első jele mindig a penész, amihez kellemetlen szagok, esztétikai elváltozások társulnak, és nagyon fontos lesz mielőbb fellépni ellene. A leghatékonyabb eszköz ebből a célból egy páramentesítő lesz.

A páratartalom és az egészségünk

Otthonunk komfortja és épsége mellett azonban egészségünk miatt is nagyon fontos lesz, hogy fellépjünk a magas páratartalom ellen. A túl sok pára ugyanis még az egészséges embereket is fullasztja, de az asztmásokat vagy a tüdőbetegeket különösen megviseli.

Ezen felül a levegőben található túlzott nedvesség miatt kialakuló penész kezeletlenül súlyos légúti fertőzéseket idézhet elő, miközben gyengítheti az immunrendszerünket, így ha gondot okoz a páratartalom szabályozása a házban, akkor a páramentesítő berendezéssel garantált eredményt érhetünk el.

A legfontosabb a megfelelő kapacitás

Amennyiben egy páramentesítő berendezést szeretnénk vásárolni otthonunkba, akkor minden esetben az egyik legfontosabb kérdés, hogy mekkora kapacitása legyen? Ezek a berendezési tárgyak ugyanis a teljesítmény szempontjából nagyon változatos tulajdonságokkal rendelkeznek, ezáltal lényeges lesz feltenni magunknak legalább két kérdést a döntés előtt:

  • Mekkora helyiségben kell használnunk?
  • Milyen jellegű problémára alkalmaznánk?

Nyilván a fentiek mellett az is fontos lesz, hogy mennyit költenénk páramentesítőre, de sajnos a kialakult probléma, vagy a lakásunk paraméterei ezt olyan mértékben meghatározzák, hogy hiába tűzünk ki magunk elé egy összeghatárt, ha azért a pénzért csak egy kisebb teljesítményű, a mi problémánkra gyakorlatilag használhatatlan eszközt kaphatunk.

Így válasszunk ideális páramentesítőt

A gyártók többsége a páramentesítő berendezések esetében a kapacitást azzal méri, hogy az adott eszköz 24 óra leforgása alatt hány liter vizet tud megkötni a levegőből. Bár logikusan hangzik, sajnos a gyakorlatban ez az érték teljesen értelmezhetetlen, ha vásárlásról van szó, hiszen fogalmunk sincs arról, mennyi nedvesség van a lakás levegőjében.

Ebben segítenénk most egy kis iránymutatással: ha egy páramentesítő készülékről a gyártója azt állítja, hogy 24 óra alatt akár 15 liter vizet is képes megkötni, akkor egy normál méretű 70-90 négyzetméteres családi házban már rendszerint megállja a helyét, különösen akkor, ha egyszerre csak egy-egy helyiségben használnánk.

A döntés során érdemes egyébiránt mindig a nagyobb teljesítményű eszközök mellett dönteni, ha nincs jelentős eltérés a vételárban, illetve bizonytalanok vagyunk, hiszen legfeljebb ritkábban kell bekapcsolni az eszközt a párátlanítás során.

Alapfunkciók a páramentesítőknél

Miután a teljesítményhez kapcsolódó kérdést tisztába tettük, a páramentesítő készülék vásárlása előtt nagyon fontos lesz az is, hogy tisztában legyünk bizonyos alapfunkciókkal és jelentésükkel, hiszen vannak olyan tényezők, melyek rendkívül fontosak lehetnek a megfelelő eszköz kiválasztásában. Lássuk, hogy melyek ezek!

Automatikus leállás túlfolyás ellen

A legtöbb páramentesítő berendezés saját belső tartállyal rendelkezik, ott gyűjti össze a levegőből megkötött vizet. Sajnos még mindig nagyon sok – általában belépő kategóriás – típusnál jellemző, hogy a felhasználónak magának kell ellenőriznie a tartály állapotát, ellenkező esetben kifolyhat a gépből az összegyűjtött, immár cseppfolyós pára.

Emiatt érdemes olyan típus mellett dönteni, melynek víztartályában külön érzékelő szenzor található, így ha veszélyesen sok víz található benne, azaz túlfolyás fenyeget, akkor a gép automatikusan leáll, és addig nem is lehet majd elindítani, amíg ki nem ürítettük.

Külső kivezetés

Amennyiben problémásnak éreznénk a fentieket, egyre több páramentesítőnél rendszeresítettek a gyártók úgynevezett külső kivezetést. Ennek a lényege, hogy a víz nem a belső tartályba gyűlik, hanem egy nyíláson, egy kisebb tömlőn át például el lehet vezetni a géptől.

Ezzel akár 20-30 literes hordókat vagy kanisztereket is hozzáköthetünk a géphez, de könnyedén csatlakoztatható így az eszköz például egy lefolyóhoz is, amivel gyakorlatilag végteleníthető a páramentesítő működése, akár éjjel-nappal működhet.

Páratartalom szabályozás

Ahol rendszeres gondot okoz a magas páratartalom, esetleg egészségügyi okokból történik a gép használata, ott egy páramentesítő készüléknek gyakorlatilag folyamatosan működésben kell lennie. Ilyenkor lehet hasznos, ha az eszközben találhatunk egy külön páratartalom szabályozó berendezést.

Ez a kis kiegészítő hasonló a hősugárzókban megtalálható termosztáthoz, ezáltal folyamatosan figyeli a helyiség páratartalmát, és amint a beállított érték fölé emelkedett a szint, a gép automatikusan bekapcsol és a mi közbenjárásunk nélkül párátlanítja a szobát.

Légtisztító funkció

Mivel a páramentesítő gyakorlatilag folyamatosan cirkulálja és átpréseli magán az adott helyiség vagy a teljes lakás levegőjét, ezért egyre több gyártó alkalmaz légtisztító megoldásokat is az ilyen gépekben, amire nem árt odafigyelni a választáskor, hiszen ezzel egy igazi többfunkciós eszközt kaphatunk.

Bár a kifejezetten ebből a célból készült légtisztító berendezések nyilván sokkal hatékonyabb munkát végeznek, azonban a beépített szűrőrendszer miatt különösen az asztmások és az allergiások garantáltan fellélegezhetnek, ha egy légtisztításra is alkalmas páramentesítő üzemel majd a lakásban.

Mozgathatóság

A komplett lakások páramentesítésére szolgáló ipari teljesítményű berendezések gyakran olyan drágák, hogy a legtöbb háztartásnak nincs rá elegendő pénze, így inkább az egy-egy helyiséghez elegendő megoldások közül válogatnak maguknak, ami teljesen általános.

Emiatt a gyakran nehéz és nagy kiterjedésű gépet egyik helyiségből a másikba kell vinni, ami okozhat néhány kellemetlenséget a gyakorlatban, így a választáskor oda kell figyelnünk arra, hogy az eszköz könnyedén mozgatható legyen, azaz gyárilag tartozzanak hozzá forgó kerekek, illetve egy masszív fogantyú is jó, ha az alapvető tartozékok között van.

Áramszünet kezelése

Bár ritka eset, illetve szünetmentes tápegységgel kiküszöbölhető, de az áramszünet okozhat kellemetlenségeket a páramentesítők működésében – különösen akkor, ha állandó használatra tervezünk velük. Ha olyan helyen lakunk, ahol gyakoriak az áramszünetek, akkor erre érdemes lehet odafigyelni!

A választáskor így olyan páramentesítő mellett voksoljunk, mely rendelkezik beépített memóriával, azaz egy esetleges áramszünet esetén pontosan onnan folytathassa a munkát, ahol korábban abbamaradt, így a folyamatos működést egy ilyen probléma nem tudja megakasztani.

Időzíthetőség

Általánosságban még a belépő szintű páramentesítő készülékeknél is gyakori funkció az időzíthetőség, amivel könnyedén a hétköznapi rutinunkhoz tudjuk igazítani az eszköz működését.

Példának okáért beállíthatjuk, hogy kizárólag akkor működjön, amikor senki sincs a lakásban, ezáltal mindenki dolgozik vagy iskolában van, és lekapcsoljon, ha valaki hazaér, így az állandó páramentesítés mellett nekünk csak a levegőből kiszűrt víz ürítéséről kell gondoskodnunk, a működés teljesen automatizálható.

Anti-Freeze

A neve alapján az Anti-Freeze funkció nem túl sokatmondó egy páramentesítő készüléknél, és a legtöbbször nem is szükséges, de akkor igen, ha olyan helyen alkalmaznánk – például építkezésen vagy lakásfelújítás során –, ahol nincs fűtés, és előfordulhatnak fagypont körüli hőmérsékletek.

Ennek a funkciónak a bekapcsolásakor a páramentesítő még ilyenkor is használható marad, a páramentesítés során nem tud megfagyni benne a víz. Amelyik készülékben az Anti-Freeze megtalálható, az jellemzően automatizált működéssel büszkélkedhet.

A legfontosabb a megfelelő kapacitás
Amennyiben egy páramentesítő berendezést szeretnénk vásárolni otthonunkba, akkor minden esetben az egyik legfontosabb kérdés, hogy mekkora kapacitása legyen? Ezek a berendezési tárgyak ugyanis a teljesítmény szempontjából nagyon változatos tulajdonságokkal rendelkeznek, ezáltal lényeges lesz feltenni magunknak legalább két kérdést a döntés előtt:

  • Mekkora helyiségben kell használnunk?
  • Milyen jellegű problémára alkalmaznánk?

Nyilván a fentiek mellett az is fontos lesz, hogy mennyit költenénk páramentesítőre, de sajnos a kialakult probléma, vagy a lakásunk paraméterei ezt olyan mértékben meghatározzák, hogy hiába tűzünk ki magunk elé egy összeghatárt, ha azért a pénzért csak egy kisebb teljesítményű, a mi problémánkra gyakorlatilag használhatatlan eszközt kaphatunk.

Így válasszunk ideális páramentesítőt

A gyártók többsége a páramentesítő berendezések esetében a kapacitást azzal méri, hogy az adott eszköz 24 óra leforgása alatt hány liter vizet tud megkötni a levegőből. Bár logikusan hangzik, sajnos a gyakorlatban ez az érték teljesen értelmezhetetlen, ha vásárlásról van szó, hiszen fogalmunk sincs arról, mennyi nedvesség van a lakás levegőjében.

Ebben segítenénk most egy kis iránymutatással: ha egy páramentesítő készülékről a gyártója azt állítja, hogy 24 óra alatt akár 15 liter vizet is képes megkötni, akkor egy normál méretű 70-90 négyzetméteres családi házban már rendszerint megállja a helyét, különösen akkor, ha egyszerre csak egy-egy helyiségben használnánk.

A döntés során érdemes egyébiránt mindig a nagyobb teljesítményű eszközök mellett dönteni, ha nincs jelentős eltérés a vételárban, illetve bizonytalanok vagyunk, hiszen legfeljebb ritkábban kell bekapcsolni az eszközt a párátlanítás során.

Alapfunkciók a páramentesítőknél

Miután a teljesítményhez kapcsolódó kérdést tisztába tettük, a páramentesítő készülék vásárlása előtt nagyon fontos lesz az is, hogy tisztában legyünk bizonyos alapfunkciókkal és jelentésükkel, hiszen vannak olyan tényezők, melyek rendkívül fontosak lehetnek a megfelelő eszköz kiválasztásában. Lássuk, hogy melyek ezek!

Automatikus leállás túlfolyás ellen

A legtöbb páramentesítő berendezés saját belső tartállyal rendelkezik, ott gyűjti össze a levegőből megkötött vizet. Sajnos még mindig nagyon sok – általában belépő kategóriás – típusnál jellemző, hogy a felhasználónak magának kell ellenőriznie a tartály állapotát, ellenkező esetben kifolyhat a gépből az összegyűjtött, immár cseppfolyós pára.

Emiatt érdemes olyan típus mellett dönteni, melynek víztartályában külön érzékelő szenzor található, így ha veszélyesen sok víz található benne, azaz túlfolyás fenyeget, akkor a gép automatikusan leáll, és addig nem is lehet majd elindítani, amíg ki nem ürítettük.

Külső kivezetés

Amennyiben problémásnak éreznénk a fentieket, egyre több páramentesítőnél rendszeresítettek a gyártók úgynevezett külső kivezetést. Ennek a lényege, hogy a víz nem a belső tartályba gyűlik, hanem egy nyíláson, egy kisebb tömlőn át például el lehet vezetni a géptől.

Ezzel akár 20-30 literes hordókat vagy kanisztereket is hozzáköthetünk a géphez, de könnyedén csatlakoztatható így az eszköz például egy lefolyóhoz is, amivel gyakorlatilag végteleníthető a páramentesítő működése, akár éjjel-nappal működhet.

Páratartalom szabályozás

Ahol rendszeres gondot okoz a magas páratartalom, esetleg egészségügyi okokból történik a gép használata, ott egy páramentesítő készüléknek gyakorlatilag folyamatosan működésben kell lennie. Ilyenkor lehet hasznos, ha az eszközben találhatunk egy külön páratartalom szabályozó berendezést.

Ez a kis kiegészítő hasonló a hősugárzókban megtalálható termosztáthoz, ezáltal folyamatosan figyeli a helyiség páratartalmát, és amint a beállított érték fölé emelkedett a szint, a gép automatikusan bekapcsol és a mi közbenjárásunk nélkül párátlanítja a szobát.

Légtisztító funkció

Mivel a páramentesítő gyakorlatilag folyamatosan cirkulálja és átpréseli magán az adott helyiség vagy a teljes lakás levegőjét, ezért egyre több gyártó alkalmaz légtisztító megoldásokat is az ilyen gépekben, amire nem árt odafigyelni a választáskor, hiszen ezzel egy igazi többfunkciós eszközt kaphatunk.

Bár a kifejezetten ebből a célból készült légtisztító berendezések nyilván sokkal hatékonyabb munkát végeznek, azonban a beépített szűrőrendszer miatt különösen az asztmások és az allergiások garantáltan fellélegezhetnek, ha egy légtisztításra is alkalmas páramentesítő üzemel majd a lakásban.

Mozgathatóság

A komplett lakások páramentesítésére szolgáló ipari teljesítményű berendezések gyakran
olyan drágák, hogy a legtöbb háztartásnak nincs rá elegendő pénze, így inkább az egy-egy
helyiséghez elegendő megoldások közül válogatnak maguknak, ami teljesen általános.


Emiatt a gyakran nehéz és nagy kiterjedésű gépet egyik helyiségből a másikba kell vinni, ami
okozhat néhány kellemetlenséget a gyakorlatban, így a választáskor oda kell figyelnünk arra,hogy az eszköz könnyedén mozgatható legyen, azaz gyárilag tartozzanak hozzá forgó
kerekek, illetve egy masszív fogantyú is jó, ha az alapvető tartozékok között van.

Áramszünet kezelése

Bár ritka eset, illetve szünetmentes tápegységgel kiküszöbölhető, de az áramszünet okozhat kellemetlenségeket a páramentesítők működésében – különösen akkor, ha állandó használatra tervezünk velük. Ha olyan helyen lakunk, ahol gyakoriak az áramszünetek, akkor erre érdemes lehet odafigyelni!

A választáskor így olyan páramentesítő mellett voksoljunk, mely rendelkezik beépített memóriával, azaz egy esetleges áramszünet esetén pontosan onnan folytathassa a munkát, ahol korábban abbamaradt, így a folyamatos működést egy ilyen probléma nem tudja megakasztani.

Időzíthetőség

Általánosságban még a belépő szintű páramentesítő készülékeknél is gyakori funkció az időzíthetőség, amivel könnyedén a hétköznapi rutinunkhoz tudjuk igazítani az eszköz működését.

Példának okáért beállíthatjuk, hogy kizárólag akkor működjön, amikor senki sincs a lakásban, ezáltal mindenki dolgozik vagy iskolában van, és lekapcsoljon, ha valaki hazaér, így az állandó páramentesítés mellett nekünk csak a levegőből kiszűrt víz ürítéséről kell gondoskodnunk, a működés teljesen automatizálható.

Anti-Freeze

A neve alapján az Anti-Freeze funkció nem túl sokatmondó egy páramentesítő készüléknél, és a legtöbbször nem is szükséges, de akkor igen, ha olyan helyen alkalmaznánk – például építkezésen vagy lakásfelújítás során –, ahol nincs fűtés, és előfordulhatnak fagypont körüli hőmérsékletek.

Ennek a funkciónak a bekapcsolásakor a páramentesítő még ilyenkor is használható marad, a páramentesítés során nem tud megfagyni benne a víz. Amelyik készülékben az Anti-Freeze megtalálható, az jellemzően automatizált működéssel büszkélkedhet.

SZÓLJ HOZZÁ

Kérjük írd meg a hozzászólásodat
Kérjük, add meg a neved itt

2,559FansLike
502FollowersFollow
2,231FollowersFollow
- Hirdetés -

Friss

- Hirdetés -

Érdekes

Riói Olimpia helyszíne, mi lett veled Olimpiai falu!

Sajnos a címből már sejthető, hogy a Riói olimpiai helyszín nem azok közé az tartozik, amiket a az olimpia után eredményesen újra hasznosítanak és...

Megérkeztek 2015 trendszínei!

2015-ben sem maradhat el a legdivatosabb árnyalatok bemutatása! A Pantone színspecialista vállalat és a House Beautiful rangos lakberendezési magazin megnevezte kedvenceit! A Panton választása a...

Teaidő! – A legmulatságosabb teakészletek!

Minden évszakban jól esik teázni: télen kellemes lélekmelengető, nyáron csábítóan hűsítő! Jöjjenek a ,,szertartás" főszereplői: a mulatságos teáskészletek! Akár családunkkal, akár barátainkkal gyűlünk össze, a...

Fényáteresztő fából készülnek a magyar művész különleges alkotásai

Sokan eltöprengtünk már, mivel tudnánk díszíteni az otthonunkat, ami igazán egyedi, amivel soha, senkinél nem találoztunk még.Szabó László fából és gyantából készült alkotásai éppen...
00:01:47

Hight Tech ruha Swarovski kristályokból: Foraeva – Videó

Ez a ruha Swarovski kristályokból készült. Nem elírás, nem csak Swarovski-val díszített, hanem abból készült, high tech jövőt idéző valódi ruha költemény és műalkotás. Igyekszünk...
- Hirdetés -
x
Lájkold oldalunk:Már lájkoltál? Akkor bezárhatod