StartÖtlettárLakberendezési ötletek - tippekSzoba szín kiválasztása - A tudatos színhasználat, a színek hangulati hatásai és...

Szoba szín kiválasztása – A tudatos színhasználat, a színek hangulati hatásai és a színkerék

A szoba szín a lakásodban tükrözi a személyiségedet, hatással van a hangulatodra és a mindennapjaidra

Ezért olyan fontos a szoba szín meghatározásánál az alaposság és megfontoltság! (A Cikk frissítve! 2018 január)

Ebben a cikkben maximális részletességgel 3 óriási oldalon keresztül mindent megtudhatsz a leggyakoribb kérdésekről, a szoba színekről és a kiválasztásról valamint amit a színek pszichológiájáról és a színkerék használatáról tudni érdemes

Tartalom

  1. Az első oldalon az összes és leggyakoribb kérdésekre kapod meg a részletes választ.
  2. A második oldalon megtalálod a szoba szín kiválasztásának részletes lépéseit.
  3. A harmadik oldalon lakberendezési szempontból megtanulhatod a színek pszichológiáját és a színkerék használatát a színkeverést.

Figyelem! Érdemes mind a 3 oldal elolvasni, mert csak úgy ad teljes részletes és valóban jól használható információt ez a cikk. Ha odafigyelve elolvasod ez már nem csak egy ötlettár. Az itt leírt tudást valóban használhatod, biztosak vagyunk benne, hogy még a lakberendezőknek is hasznos a tanulmányaik felelevenítésére.

Szoba szín gyakori kérdések

Nézzük át most a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat, hogy egy kicsit rendet tegyünk a fejekben.

Mi is az a szoba szín?

Ezt érdemes az elején tisztázni! Igazából a szoba szín nagyon rossz kifejezés. Egy szobában mindennek van színe, a falaknak, padlónak, mennyezetnek nyílászáróknak, mindennek. Ilyen, hogy szoba szín ezek alapján önmagában igazából nincs is.

Szoba szín kiválasztása

Azért vannak kivételek. Nálunk is volt a 10 fehér lakás cikk, ahol a szobák egyszínűek voltak, szinte teljesen fehérek. Azért ez általában nem így van és nálunk sem így lesz, hacsak nem vagyunk szerelmesek a nagyon minimál és a skandináv design-ba.

 

Ez a rövid kitérő nem volt véletlen! Alapvetően ugyanis egyszínű és több színű szobákról lehet beszélni.  

Az egyszínű szobáknál viszonylag egyszerű a helyzet, mivel mindössze egy színt kell meghatározni. Régen főként egyszínűre festették a szobákat, ami itthon sajnos még ma is jellemző. Annak ellenére jellemző, hogy minden szempontból szerencsésebb, szebb és kellemesebb egy több színt használó szoba. Beszéljünk mi is inkább ezekről egy kicsit.

A több színt használó szobákat 2 főcsoportra oszthatjuk az első:

1, A Valóban több színt használó szobák. Ezeknek a szobáknak általában van egy fő és egy kiegészítő színük. (Természetesen lehet akár 3-4 vagy még több színű is egy szoba)

szoba szín választás - többszínű lakás

2, Beszélhetünk még monokróm színhasználatról is. Ebben az esetben arról van szó, hogy egy szín, több színárnyalatát (általában többet)  használnak a szobában.

A monokróm színhasználatnak nagyon sok fajtája van, igen tág keretek között lehet alkalmazni. Használhatjuk csak pár árnyalatát egy színnek, de akár egy fal felületen egymás mellett egy egész árnyalat skálát is felfesthetünk.

szoba szín választás - monokróm színek, színárnyalat és színharmónia

A szoba szín meghatározásába, tehát bele tartozik mindezeknek a színeknek a meghatározása. Akár több színről akár monokróm színskáláról beszélünk, sőt a bútorok, mennyezet és egyéb kiegészítő színek meghatározása is a szoba szín meghatározásával együtt kell hogy történjen!

Hogyan befolyásolják a trendek a szoba színeket?

A válasz igen egyszerű. Optimális esetben, a trendek nem befolyásolják a szoba színeket.

Ne aggódj a trendek miatt, azok jönnek mennek, neked az a fontos, hogy az otthonodban jól érezd magad és tükrözze a személyiségedet

szoba szín választás - trend , divat

A legfontosabb, hogy a színek olyan kombinációját válaszd ami mindig kellemes és otthonos érzés lesz a számodra.

Fontos! Az egyes stílusok már befolyásolhatják a szobák színeit, hiszen a stílusoknak időnként vannak a szoba színekkel vagy a színezéssel kapcsolatos jellemzői. Lehet ez akár jellemző szín vagy használat anyag …

Mikor kell meghatározni egy szoba színét?

Ez jó kérdés, a 10 alapvető lakberendezési tipp-ben már említettem, hogy szinte minden lakás tulajdonosnak ez az első kérdése. MILYEN SZÍNŰ LEGYEN A SZOBA? Illetve igazából azt kérdezik hogy milyen színű legyen a fal!

Az előző bekezdések után most már talán kezded érteni miért is nem lehet egy ilyen kérdésre normálisan válaszolni! Azért ide is leírom!

A fal szín, színek meghatározása a szoba szín meghatározásának egyik fontos része, de nem kizárólagos része. Mindezt, a szoba színek és így a fal színek meghatározását ezért érdemes jól megfontolni átgondolni és kidolgozni! Nem szabad és nem is lehet egy ránézésből hasra ütés szerűen kitalálni színeket!

szoba szín választás ideje
Fotó: Rhonda Frey

Természetesen azért az alapokat le lehet fektetni már egy munka elején is. De érdemes a cikk alapján átgondolni és végrehajtani a színek meghatározását a kapkodás helyett!

A szoba fő és kiegészítő színeinek általános meghatározása egyébként általában tervezéskor eldől. A fall színek végleges árnyalatainak (pontos színek színkóddal) eldöntését viszont érdemes minél későbbre, ha csak lehet az  építési vagy felújítási munkák végére hagyni.

Azt tehát már előre megmondhatjuk, hogy egy helyiség milyen színű legyen nagy általánosságban. (pl. fehér vagy fehér – türkiz kék kiegészítő színnel). De a végleges színkódokkal várjunk ha lehet addig, ameddig az összes bútort és kiegészítőt be nem szereztük.

Ennek igen egyszerű oka van. Sokkal könnyebb a fal színét igazítani a kiegészítőkhöz drapériákhoz és bútorokhoz, mint fordítva. Mivel a festékből a színpaletta bármelyik árnyalatát bármikor megrendelhetjük, míg ez nincs így a bútoroknál és kiegészítőknél.

Természetesen tapéta használata esetén ez a módszer már nehezebben működik, hiszen a tapétákból sincs korlátlan szín és minta választék. Így tapéta esetén már az elején mindenképp nézzük meg milyen lehetőségeink vannak a későbbi változtatáshoz. Ugyan ez igaz akkor is ha valami egyéb falfelületet tervezünk.

[ninja-inline id=10480]

Egy szobában hány színt lehet használni?

Az a tapasztalni, hogy a legtöbbször még mindig egy színű szobákkal találkozni a lakásokban. Ahogy már írtam ez leginkább régi beidegződés és kis félelem az újtól a szokatlantól.

szoba-szín-választás-sok-szín-zsúfolt

Nagyjából azt lehet mondani, hogy egy szobában 3-4 színnél többet azért ha lehet ne használjunk, mert valószínűleg zsúfolt hatást fog kelteni (kivétel a monokróm színskálák használata, erről később írok részletesen). Természetesen hozzáértők, kísérletezők és újító beválalós egyének nyugodtan hagyják ezt figyelmen kívül :-).

Tipp! A festék viszonylag olcsó! Nyugodtan kísérletezzünk, ha valami végül nem tetszik, akkor olcsón át lehet színezni.

Nem olyan a szoba szín ahogy én gondoltam miért?

Sokszor hallom, hogy “ez sokkal világosabb volt mikor kiválasztottam”. Azt is többször tapasztaltam, hogy a vödörben látva a színt azt gondolták a megrendelők, hogy túlságosan világos lesz, sőt reklamáltak, hogy ez nem is az a szín.

Amikor színt választunk általában színskáláról, vagy képről tesszük ezt és ott is nézzük meg. A kezünkben, kis felületen (egy színskálán), jó megvilágításnál.

szoba szín választás - színskála

Ezzel szemben amikor felfestettük, akkor a falon lesz, nagy felületen és teljesen más fényviszonyok mellett. A szoba szín meghatározásánál ez mindig figyelembe kell venni!

A festék és annak látványa, hatása és hangulata, nagyban függ a falfelülettől és az aktuális fényviszonyoktól. Egészen másképp fog mutatni egy szín nappal természetes világítás mellett, mint éjszaka lámpafénynél. Még az is számít, hogy kint borús vagy napos idő van-e! A fényhatásoktól szinte meg is változhat a szoba színe.

Az előbb a festésről beszéltem de ez a tapétázásra és akár más falfelületekre is nagyrészt igaz. A tapétánál és egyéb anyagoknál általában annyival jobb a helyzet, hogy már a végleges anyagot és nagyobb felületben is megnézhetjük. Emiatt kisebb eltérés lesz az elképzelt és a végleges hatás között, de a fényviszonyok és a hangulatok változása itt is igaz lesz.

Általános szabályként azt lehet elmondani, hogy a felület növekedésével az adott szín mindig sötétebb árnyalatúnak fog hatni.

Szintén általános szabály ami a festékekre vonatkozik, hogy a kikevert festék a falra felvitel és megszáradás után, szinte biztos hogy valamennyivel sötétebb árnyalatot fog mutatni.

szoba szín választás fal szín sötétedés

Tippek:

  • A természetes fény adja a legélethűbb színeket.
  • A normál (sárga) izzó színe erősíti a meleg színeket és hatást.
  • A fénycső és a szpot lámpa fénye éles tónusukat eredményez.

Otthon 24 megosztás

Jézusom mi legyen a mennyezettel?

Mindenki a szoba és fal színnel kezdi a kérdést és általában csak menet közben szoktak rájönni, hogy bizony mennyezet is van, azt is lehet színezni!

szoba szín választás - fehér mennyezet
Studio Guilherme Torres Fotó: Denilson Machada
szoba szín választás - sötét mennyezet
iminteriordesign.com Fotó: David Duncan Livingston

A mennyezet a szoba 1/6-oda, figyeljünk rá oda

A mennyezet jelentős felület a szobában. Régen ezt szinte minden esetben fehérre festették ami egy biztonságos és jó választás volt. Ma is sokszor festik fehérre, vagy majdnem fehérre a mennyezetet.

Szinte általános szabályként elmondható, hogy a plafon ha lehet legyen világosabb árnyalatú mint a fő szín, ettől nagyobbnak magasabbnak érezni a helyiséget. Ellenkező esetben ellenkező ha sötétebb árnyalatú a mennyezet, akkor csökkenteni fogja a tér érzetet.

Csak az értelmezhetőség kedvéért még egyszer: A falaknál világosabb árnyalatú mennyezet, magasabb szoba hatást kelt, míg a falaknál sötétebb árnyalatú mennyezet alacsonyabb szoba hatását kelti.

 

 Figyelem a cikk a következő oldalon folytatódik, lapozz!

Ami még hátra van a cikkből:

  • A szoba szín és fal szín meghatározása lépésről lépésre
  • Színpszichológia, a színek hangulati hatásai és a színkerék használata

Lapozz - a cikk folytatódik

SZÓLJ HOZZÁ

Kérjük írd meg a hozzászólásodat
Kérjük, add meg a neved itt

2,559FansLike
502FollowersFollow
2,231FollowersFollow
- Hirdetés -

Friss

- Hirdetés -

Érdekes

Mini mosogatógép kis lakásokba, irodákba – csak áram kell hozzá

Mini mosogatógép kis lakásokba, irodákba nyaralókba, kisgyerekes otthonokba. Bárhol elhelyezhető és működtethető, csak áram szükséges hozzá Sok hasznos otthoni kiegészítőt és kütyüt lehet ma fellelni...

26 gyerekszoba bútor és dekoráció amitől eláll a lélegzeted is

Fantasztikus gyerekszoba bútor és bútorok, berendezési tárgyak, gyerekszoba falfestés, különleges gyerek játékok és további gyerekeknek szóló lakberendezési ötletek A gyerekkor igazán értékes és visszahozhatatlan, a...

31 valentin napi ötlet a kreatív ünnepléshez és ajándék készítéshez

31 + Valentin napi ötlet ami kedves, egyszerű, örömteli, kreatív és DIY - akár általad is elkészíthető meglepetést A Valentin nap egy lehetőség hogy kifejezd...

8 Színes padló a vidám élethez

Színes padló burkolatok a vidám hétköznapokra. Teremtsünk könnyedén jó hangulatot a lakásunkba! Szakadjunk el a mindennapok szürkeségétől és vigyünk egy kis vidámságot az életünkbe! A...

Street art – a leglátványosabb 3 dimenziós épületfestmények!

Az utcaművészet nem csak a graffitiből áll! Az épületfestészet, mely egyedi módon meghatározza a városképet, népszerű és elterjedt formája a házfalak díszítésének! Az street art,...
- Hirdetés -
x
Lájkold oldalunk:Már lájkoltál? Akkor bezárhatod