StartTrendGasztronómiaMedvehagyma- a tavasz slágere!

Medvehagyma- a tavasz slágere!

A medvehagyma népszerű a tavaszi időszakban, zamatosságának és jótékony hatásainak köszönhetően. De hogyan szedjük le, milyen egészségügyi hatásai vannak, és hogyan is használjuk fel?

Honnan ered az elnevezése?

A népi hagyomány szerint a medve a téli álmából felkelve ezt a növényt keresi fel először, hogy megtisztítsa, megerősítse szervezetét.

Magyarországon a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljzatában nő, tömegesen, nagy telepeket alkotva. Évelő növény, mely a nedves, árnyékos helyeken érzi jól magát.

Tájegység szerint a Gerecsében és a Mecsekben, főleg Orfű környékén található nagy mennyiségben.

Milyen jótékony egészségügyi hatása van?

Máj-,ér- és béltisztító hatását igazolták. A városban élőknek kifejezetten ajánlott, hiszen ,,ólommentesítő” hatása is közismert. Vérnyomás és vérzsír csökkentő, javítja a vérkeringést.

Étvágyfokozó, elősegíti az emésztőrendszer megfelelő működését.

C- vitamin tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert.

Felső légúti megbetegedések esetén is alkalmazható, mivel oldja a felgyülemlett hurutot.

Külsődleges alkalmazása is javasolt, egyes gombás fertőzések esetében hatékony gyógymód lehet. Érzékeny bőrűek óvatosan, bőrkiütést okozhat! Előzetesen kis bőrfelületen teszteljük!

Hogyan szedjük?

Virágzás előtt takarítsuk be a növényt! Levele hasonlít a gyöngyvirágra és a kikericsre. Hogy meggyőződjünk, hogy valóban medvehagymát találtunk, dörzsöljük össze a levelét! Ha intenzív hagymaszagot áraszt, akkor a megfelelő levelet szüreteltük le!

Ha szagtalan vagy gyöngyvirág illatú, dobjuk el, mivel ezek kis mennyiségben is súlyosan mérgezőek!

Egy növényről egy levelet szedjünk le, hogy az évelő hagyma jövőre is erőt tudjon gyűjteni! Óvjuk környezetünket!

Hogyan tároljuk?

Kis hőmérsékleten megszárítva, vagy akár megmosva,felszeletelve, olíva olajjal meglocsolva és sóval meghintve a befőttes üvegben is eláll.

Nyomkodjuk ki a levelek közül a levegőt! Hűtőben tárolva sokáig fogyasztható!

Frissen hogyan fogyasszuk?

A medvehagyma frissen fejti ki leghatékonyabban jótékony hatását, ezért hát rágcsáljuk önmagában, vagy tegyük kefírbe, joghurtba, salátába, szendvicsbe!

Főtt ételként, például levesként, főzelékként, vagy krémként, húsokhoz elkészítve is kiváló!

m1 m2 m3 m4 m5

Forrás: Antalvali, Balatoninyugalom, Gyogynovenylexikon, Blog, Hazipatika

[ninja-inline id=10480]

SZÓLJ HOZZÁ

Kérjük írd meg a hozzászólásodat
Kérjük, add meg a neved itt

2,559FansLike
502FollowersFollow
2,231FollowersFollow
- Hirdetés -

Friss

- Hirdetés -

Érdekes

Modern íróasztalok – a mindennapi kényelemért!

A megfelelő íróasztal kiválasztása nagyon fontos, hiszen elősegíti a hatékony munkavégzést! Inspirációink segítenek, hogy kialakíthatóvá váljon a legtökéletesebb dolgozósarok, ahol könnyedén tudunk feladatainkra koncentrálni,...

,,Az az azúrkék ház…'"- Frida Kahlo festőművésznő mexikói otthona

Frida Kahlo a 20. század emblematikus mexikói festője. Háza is úgy izzik az élénk színektől és az autentikus formáktól, akárcsak vásznai. Nem vitás, ennek...

Ágy készítés saját kezűleg – 21 Kreatív DIY ágy

Ágy készítés saját kezűleg, olcsó alapanyagokból minden otthonba. 21 kreatív bárki által elkészíthető DIY ágy Kreatív gyűjtemény sorozatunk DIY ágy készítés témában folytatódik. Elsőre nem...

Az Óriás Lego vissza hozza a gyerekkorod kreativitását akár a nappalidba

Ez az óriás Lego építőkocka amit az EverBlock készített, kreatív lehetőség a gyerekkorod felelevenítésére és a lakberendezésre együttesen. Ezek a nagyméretű építőkockák, olyan mintha óriásira...

Szilveszteri dekoráció házilag, 10 elkészíthető díszítés

Szilveszteri dekoráció házilag - 10 otthon is elkészíthető díszítés A szilveszteri készülődéshez mutatunk pár valóban egyszerű mégis ötletes és kreatív dekorációs ötlet. Csináld meg magad...
- Hirdetés -
x
Lájkold oldalunk:Már lájkoltál? Akkor bezárhatod