A medvehagyma népszerű a tavaszi időszakban, zamatosságának és jótékony hatásainak köszönhetően. De hogyan szedjük le, milyen egészségügyi hatásai vannak, és hogyan is használjuk fel?
Honnan ered az elnevezése?
A népi hagyomány szerint a medve a téli álmából felkelve ezt a növényt keresi fel először, hogy megtisztítsa, megerősítse szervezetét.
Magyarországon a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljzatában nő, tömegesen, nagy telepeket alkotva. Évelő növény, mely a nedves, árnyékos helyeken érzi jól magát.
Tájegység szerint a Gerecsében és a Mecsekben, főleg Orfű környékén található nagy mennyiségben.
Milyen jótékony egészségügyi hatása van?
Máj-,ér- és béltisztító hatását igazolták. A városban élőknek kifejezetten ajánlott, hiszen ,,ólommentesítő” hatása is közismert. Vérnyomás és vérzsír csökkentő, javítja a vérkeringést.
Étvágyfokozó, elősegíti az emésztőrendszer megfelelő működését.
C- vitamin tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert.
Felső légúti megbetegedések esetén is alkalmazható, mivel oldja a felgyülemlett hurutot.
Külsődleges alkalmazása is javasolt, egyes gombás fertőzések esetében hatékony gyógymód lehet. Érzékeny bőrűek óvatosan, bőrkiütést okozhat! Előzetesen kis bőrfelületen teszteljük!
Hogyan szedjük?
Virágzás előtt takarítsuk be a növényt! Levele hasonlít a gyöngyvirágra és a kikericsre. Hogy meggyőződjünk, hogy valóban medvehagymát találtunk, dörzsöljük össze a levelét! Ha intenzív hagymaszagot áraszt, akkor a megfelelő levelet szüreteltük le!
Ha szagtalan vagy gyöngyvirág illatú, dobjuk el, mivel ezek kis mennyiségben is súlyosan mérgezőek!
Egy növényről egy levelet szedjünk le, hogy az évelő hagyma jövőre is erőt tudjon gyűjteni! Óvjuk környezetünket!
Hogyan tároljuk?
Kis hőmérsékleten megszárítva, vagy akár megmosva,felszeletelve, olíva olajjal meglocsolva és sóval meghintve a befőttes üvegben is eláll.
Nyomkodjuk ki a levelek közül a levegőt! Hűtőben tárolva sokáig fogyasztható!
Frissen hogyan fogyasszuk?
A medvehagyma frissen fejti ki leghatékonyabban jótékony hatását, ezért hát rágcsáljuk önmagában, vagy tegyük kefírbe, joghurtba, salátába, szendvicsbe!
Főtt ételként, például levesként, főzelékként, vagy krémként, húsokhoz elkészítve is kiváló!
Forrás: Antalvali, Balatoninyugalom, Gyogynovenylexikon, Blog, Hazipatika
[ninja-inline id=10480]