StartTrendGasztronómia10 húsvéti ünnepi étel a nagyvilágból

10 húsvéti ünnepi étel a nagyvilágból

A keresztény kultúrkör egyik legnagyobb ünnepe a húsvét! Kóstoljunk hát bele a különböző  ünnepi fogásokba, és ismerkedjünk meg a hozzájuk kötődő hagyományokkal!

Szerte a világon megünneplik a húsvétot, ám természetesen minden ország rendelkezik hagyományos és ínycsiklandó specialitásokkal, melyet kizárólag ennek tiszteletére készítenek el.

Kezdődjék hát az ízletes gasztro túra!

Pashka, Oroszország

panshka

Ez a sajtból készült, piramis alakú finomság hagyományos orosz húsvéti desszert. A külsejét vallási szimbólumokkal díszítik, a mandulából kirakott XB felirat  a “Christos Voskres” kifejezésből származik, melynek jelentése: ,,Krisztus feltámadt”.

További húsvéti cikkek az Otthon 24-en

Colomba di Pasqua, Olaszország

dove

 Az olasz karácsonyi panettone kenyérrel megegyezően a  Colomba di Pasqua sütemény is kandírozott gyümölcsökkel és magvakkal ízesített, különlegessége, hogy gyakran galamb alakúra formázzák.

Tsoureki, Görögország

kalács

Ez a görög, kalács jellegű kenyeret gyakran magozott vadcseresznyével ízesítik, és keményre főzött, piros tojással díszítik, melyek Krisztus kiontott vérét szimbolizálják.

Pinca, Délkelet-Európa

brios

Ez a nagy fánkra hasonlító pinca édes kenyér kereszttel díszített, és egyaránt fogyasztják Szlovéniában, Horvátországban, és Olaszország egyes területein.

Mona de Pascua, Spanyolország

tojásos

Ezt a népszerű, tradicionális húsvéti süteményt elkészítik Spanyolország legtöbb régiójában a Semana Santa, a Szent hét alatt. A közepét keményre főzött tojással díszítik.

Meleg, kereszttel díszített fánkocskák, Nagy-Britannia

mazsi

Nem lehet teljes a bit húsvéti ünnep a forró, kereszttel ékesített fánkocska nélkül, melyet Angliában évszázadok óta fogyasztanak. A gyümölcstorták, melyeket 12 darab marcipán golyóval díszítenek a 12 apostol tiszteletére, szintén népszerűek az ünnepi időszakban.

Capirotada, Mexikó

mexikoi

 

A Capirotada egy fűszeres kenyérpuding, melyet mazsolával, fahéjjal, szegfűszeggel és sajttal ízesítenek, Mexikóban a legnépszerűbb ünnepi étel. Úgy tartják, hogy az összetevői Krisztus szenvedéseire emlékeztetnek-  a szegfűszeg jelképezi a kereszten a szögeket, a fahéjrudak a kereszt fáját, a kenyér pedig Krisztus szent testét.

Kulich, Ortodox keresztény országok

kuglof

A családok számos ortodox keresztény országban, például Bulgáriában és Oroszországban, a Kulich nevű húsvéti süteményt készítik el. Az édességek magas szélű sütőformában sülnek, tetejüket fehér cukormázzal, és színes virágdíszekkel dekorálják. A tortácskákat gyakran felszenteli a helyi pap, és a húsvéti ünnepség után fogyasztják el.

Turbolya leves, Németország

leves

Nagycsütörtök ünnepe Németországban Gründonnerstag avagy ,,Zöld Csütörtök” néven ismeretes, amikor is a németek hagyományosan zöld színű ételeket fogyasztanak. A turbolya leves egy igen népszerű fogás ez időben.

Paçoca de Amendoim, Brazília

mogyis

A földimogyoróból, cukorból és maniókából készült csemegét a húsvéti fesztiválokon tálalják fel Brazíliában. Ez a tradicionális édesség nagyon tömény, ennek ellenére igen közkedvet a Dél-amerikai országban.

Forrás: Telegraph, Mentalbaja

SZÓLJ HOZZÁ

Kérjük írd meg a hozzászólásodat
Kérjük, add meg a neved itt

2,559FansLike
502FollowersFollow
2,231FollowersFollow
- Hirdetés -

Friss

- Hirdetés -

Érdekes

16 modern könyvespolc, kreatív és dizájn polcok

Modern könyvespolc lehet mindenkinél, csak egy kis kreativitás kell hozzá Szinte minden lakásban van könyvespolc, akkor is hogy ha nem olvas könyvet. Itt az ideje,...

Belső kert egy színes modern lakásban egy betonépület tetején

Belső kert egy színes modern lakásban. Óriási egybe nyitott légterek meleg belső és színes kiegészítők tökéletes harmóniája A belső kert ma egyre divatosabb szállodákban, közösségi...

Kreatív – DIY Játszóterünk elindult! Regisztrálj, próbáld ki!

Kreatív - DIY Játszóterünk elindult! Regisztrálj, töltsd fel a munkád, ossz meg, értékelj, szerezz és kövess barátokat minden kreatív témában. A Ti kérésetekre és a...

Játszótér, játszóház és ugrálóvár csodák gyerekeknek és felnőtteknek

Izgalmas játszótér, játszóház és ugrálóvár gyűjteményünk a bizonyíték arra, hogy a kikapcsolódás és a szabadidő eltöltése akár gyerekeknek akár felnőtteknek, lehet izgalmas és játékos Véletlen...

Dekoráljunk virágokkal! – Növények a legötletesebb újrahasznosított vázákban!

A legszebb dekorációs tárgyak sem vehetik fel a versenyt az illatozó, színpompás tavaszi virágokkal! Idén a legszebb szálak újrahasznosított vázákban, vagyis konzervdobozokban, kannákban és...
- Hirdetés -
x
Lájkold oldalunk:Már lájkoltál? Akkor bezárhatod