StartTrendGasztronómia10 húsvéti ünnepi étel a nagyvilágból

10 húsvéti ünnepi étel a nagyvilágból

A keresztény kultúrkör egyik legnagyobb ünnepe a húsvét! Kóstoljunk hát bele a különböző  ünnepi fogásokba, és ismerkedjünk meg a hozzájuk kötődő hagyományokkal!

Szerte a világon megünneplik a húsvétot, ám természetesen minden ország rendelkezik hagyományos és ínycsiklandó specialitásokkal, melyet kizárólag ennek tiszteletére készítenek el.

Kezdődjék hát az ízletes gasztro túra!

Pashka, Oroszország

panshka

Ez a sajtból készült, piramis alakú finomság hagyományos orosz húsvéti desszert. A külsejét vallási szimbólumokkal díszítik, a mandulából kirakott XB felirat  a “Christos Voskres” kifejezésből származik, melynek jelentése: ,,Krisztus feltámadt”.

További húsvéti cikkek az Otthon 24-en

Colomba di Pasqua, Olaszország

dove

 Az olasz karácsonyi panettone kenyérrel megegyezően a  Colomba di Pasqua sütemény is kandírozott gyümölcsökkel és magvakkal ízesített, különlegessége, hogy gyakran galamb alakúra formázzák.

Tsoureki, Görögország

kalács

Ez a görög, kalács jellegű kenyeret gyakran magozott vadcseresznyével ízesítik, és keményre főzött, piros tojással díszítik, melyek Krisztus kiontott vérét szimbolizálják.

Pinca, Délkelet-Európa

brios

Ez a nagy fánkra hasonlító pinca édes kenyér kereszttel díszített, és egyaránt fogyasztják Szlovéniában, Horvátországban, és Olaszország egyes területein.

Mona de Pascua, Spanyolország

tojásos

Ezt a népszerű, tradicionális húsvéti süteményt elkészítik Spanyolország legtöbb régiójában a Semana Santa, a Szent hét alatt. A közepét keményre főzött tojással díszítik.

Meleg, kereszttel díszített fánkocskák, Nagy-Britannia

mazsi

Nem lehet teljes a bit húsvéti ünnep a forró, kereszttel ékesített fánkocska nélkül, melyet Angliában évszázadok óta fogyasztanak. A gyümölcstorták, melyeket 12 darab marcipán golyóval díszítenek a 12 apostol tiszteletére, szintén népszerűek az ünnepi időszakban.

Capirotada, Mexikó

mexikoi

 

A Capirotada egy fűszeres kenyérpuding, melyet mazsolával, fahéjjal, szegfűszeggel és sajttal ízesítenek, Mexikóban a legnépszerűbb ünnepi étel. Úgy tartják, hogy az összetevői Krisztus szenvedéseire emlékeztetnek-  a szegfűszeg jelképezi a kereszten a szögeket, a fahéjrudak a kereszt fáját, a kenyér pedig Krisztus szent testét.

Kulich, Ortodox keresztény országok

kuglof

A családok számos ortodox keresztény országban, például Bulgáriában és Oroszországban, a Kulich nevű húsvéti süteményt készítik el. Az édességek magas szélű sütőformában sülnek, tetejüket fehér cukormázzal, és színes virágdíszekkel dekorálják. A tortácskákat gyakran felszenteli a helyi pap, és a húsvéti ünnepség után fogyasztják el.

Turbolya leves, Németország

leves

Nagycsütörtök ünnepe Németországban Gründonnerstag avagy ,,Zöld Csütörtök” néven ismeretes, amikor is a németek hagyományosan zöld színű ételeket fogyasztanak. A turbolya leves egy igen népszerű fogás ez időben.

Paçoca de Amendoim, Brazília

mogyis

A földimogyoróból, cukorból és maniókából készült csemegét a húsvéti fesztiválokon tálalják fel Brazíliában. Ez a tradicionális édesség nagyon tömény, ennek ellenére igen közkedvet a Dél-amerikai országban.

Forrás: Telegraph, Mentalbaja

SZÓLJ HOZZÁ

Kérjük írd meg a hozzászólásodat
Kérjük, add meg a neved itt

2,559FansLike
502FollowersFollow
2,234FollowersFollow
- Hirdetés -

Friss

- Hirdetés -

Érdekes

Kis családi lakás moduláris és változtatható, bámulatosan multifunkciós terekkel és bútorokkal

Kis családi lakás multifunkciós terekkel és bútorokkal, melyekben a moduláris bútorokkal változtatható tereket és elrendezést lehet létrehozni, rengeteg jó és egyszerű lakberendezési ötlet felhasználásával Ez...

1000 bejárati ajtó és ablak a világ minden tájáról

1000 bejárati ajtó és ablak a világ városaiból, a helyi hangulatot idézve A világban és a városokban barangolva talán észre se vesszük, a várost és a környezetet szinte...

Magyarország a Design ranglista közepén 2017-ben

Az A’Design Award bejelentette a 2017-évi világ design ranglistáját, melyen Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el. Az A'Design megjelentette World Design Rankings (WDR) címet a Művészetek, Építészet és...

Medvehagyma- a tavasz slágere!

A medvehagyma népszerű a tavaszi időszakban, zamatosságának és jótékony hatásainak köszönhetően. De hogyan szedjük le, milyen egészségügyi hatásai vannak, és hogyan is használjuk fel? Honnan...

2 Modern Art Deco (Art Déco) lakás álomszerű eleganciával

Ez a két modern Art Deco lakás méltón eleveníti fel az Art Deco aranykorát, a buja eleganciát és a fényűző csillogást. A Modern Art Deco hasonlóan...
- Hirdetés -
x
Lájkold oldalunk:Már lájkoltál? Akkor bezárhatod