StartTrendGasztronómiaMedvehagyma- a tavasz slágere!

Medvehagyma- a tavasz slágere!

A medvehagyma népszerű a tavaszi időszakban, zamatosságának és jótékony hatásainak köszönhetően. De hogyan szedjük le, milyen egészségügyi hatásai vannak, és hogyan is használjuk fel?

Honnan ered az elnevezése?

A népi hagyomány szerint a medve a téli álmából felkelve ezt a növényt keresi fel először, hogy megtisztítsa, megerősítse szervezetét.

Magyarországon a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljzatában nő, tömegesen, nagy telepeket alkotva. Évelő növény, mely a nedves, árnyékos helyeken érzi jól magát.

Tájegység szerint a Gerecsében és a Mecsekben, főleg Orfű környékén található nagy mennyiségben.

Milyen jótékony egészségügyi hatása van?

Máj-,ér- és béltisztító hatását igazolták. A városban élőknek kifejezetten ajánlott, hiszen ,,ólommentesítő” hatása is közismert. Vérnyomás és vérzsír csökkentő, javítja a vérkeringést.

EZ IS ÉRDEKELHET:  20 + kézműves virág torta, hogy a tavasz is édes legyen

Étvágyfokozó, elősegíti az emésztőrendszer megfelelő működését.

C- vitamin tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert.

Felső légúti megbetegedések esetén is alkalmazható, mivel oldja a felgyülemlett hurutot.

Külsődleges alkalmazása is javasolt, egyes gombás fertőzések esetében hatékony gyógymód lehet. Érzékeny bőrűek óvatosan, bőrkiütést okozhat! Előzetesen kis bőrfelületen teszteljük!

Hogyan szedjük?

Virágzás előtt takarítsuk be a növényt! Levele hasonlít a gyöngyvirágra és a kikericsre. Hogy meggyőződjünk, hogy valóban medvehagymát találtunk, dörzsöljük össze a levelét! Ha intenzív hagymaszagot áraszt, akkor a megfelelő levelet szüreteltük le!

Ha szagtalan vagy gyöngyvirág illatú, dobjuk el, mivel ezek kis mennyiségben is súlyosan mérgezőek!

EZ IS ÉRDEKELHET:  Télikertek - miniatűr oázisok a teraszon

Egy növényről egy levelet szedjünk le, hogy az évelő hagyma jövőre is erőt tudjon gyűjteni! Óvjuk környezetünket!

Hogyan tároljuk?

Kis hőmérsékleten megszárítva, vagy akár megmosva,felszeletelve, olíva olajjal meglocsolva és sóval meghintve a befőttes üvegben is eláll.

Nyomkodjuk ki a levelek közül a levegőt! Hűtőben tárolva sokáig fogyasztható!

Frissen hogyan fogyasszuk?

A medvehagyma frissen fejti ki leghatékonyabban jótékony hatását, ezért hát rágcsáljuk önmagában, vagy tegyük kefírbe, joghurtba, salátába, szendvicsbe!

Főtt ételként, például levesként, főzelékként, vagy krémként, húsokhoz elkészítve is kiváló!

m1 m2 m3 m4 m5

Forrás: Antalvali, Balatoninyugalom, Gyogynovenylexikon, Blog, Hazipatika

[ninja-inline id=10480]

SZÓLJ HOZZÁ

Kérjük írd meg a hozzászólásodat
Kérjük, add meg a neved itt

2,559FansLike
502FollowersFollow
2,231FollowersFollow
- Hirdetés -

Friss

- Hirdetés -

Érdekes

Nyugtató színek, házikó gyerek sarok, csúszda és sok csoda Meseországban

Nyugtató színek jellemzik ezt lakást ahol a megszüntetett a gyerekeknek egy ház hálófülke és egy csúszda is van. Itt azonban nincs vége ez egy...

Kis lakás berendezése úgy hogy nagyobbnak látszódjon, dizájn díjas berendezési ötletek

Ez a kis lakás berendezés remek példa arra, hogyan lehet egy teret maximálisan kihasználni és megnövelni Egy régi ház klasszikus cső alakú kis lakás berendezéséért a...

Konyhai világítás – ötletes megoldások minden problémára!

A világítás megtervezése az egyik legfontosabb feladat lakásunk berendezésekor. Különösen a konyhában elengedhetetlen, hogy mindent jól lássunk, ezért érdemes előre informálódni a lehetőségekről! A konyhai...

Eklektikával az unalom ellen

Izgalmas élettér – fáradt részletek nélkül. A minimalista stílus a lakberendezés egyik legnépszerűbb, az utóbbi években pedig uralkodó irányzata. A méltán népszerű megoldásnak vannak megingathatatlan...

Csontváz gyertya – Maci, bagoly és dinoszaurusz

Mi az a Csontváz gyertya? Gyújtsd meg az egyik maci, bagoly vagy dinoszaurusz gyertyát és nézd meg mi marad belőle! Természetesen a fém csontváza! Először...
- Hirdetés -
x
Lájkold oldalunk:Már lájkoltál? Akkor bezárhatod