A keresztény kultúrkör egyik legnagyobb ünnepe a húsvét! Kóstoljunk hát bele a különböző ünnepi fogásokba, és ismerkedjünk meg a hozzájuk kötődő hagyományokkal!
Szerte a világon megünneplik a húsvétot, ám természetesen minden ország rendelkezik hagyományos és ínycsiklandó specialitásokkal, melyet kizárólag ennek tiszteletére készítenek el.
Kezdődjék hát az ízletes gasztro túra!
Pashka, Oroszország
Ez a sajtból készült, piramis alakú finomság hagyományos orosz húsvéti desszert. A külsejét vallási szimbólumokkal díszítik, a mandulából kirakott XB felirat a “Christos Voskres” kifejezésből származik, melynek jelentése: ,,Krisztus feltámadt”.
További húsvéti cikkek az Otthon 24-en
- Minden hósvéti téma az Otthon 24-en
- 16 Kreatív húsvéti tojásfestés inspirációk
- 10 tojásdekorácó húsvétra
- Letölthető húsvéti képeslapok, grafikák
Colomba di Pasqua, Olaszország
Az olasz karácsonyi panettone kenyérrel megegyezően a Colomba di Pasqua sütemény is kandírozott gyümölcsökkel és magvakkal ízesített, különlegessége, hogy gyakran galamb alakúra formázzák.
Tsoureki, Görögország
Ez a görög, kalács jellegű kenyeret gyakran magozott vadcseresznyével ízesítik, és keményre főzött, piros tojással díszítik, melyek Krisztus kiontott vérét szimbolizálják.
Pinca, Délkelet-Európa
Ez a nagy fánkra hasonlító pinca édes kenyér kereszttel díszített, és egyaránt fogyasztják Szlovéniában, Horvátországban, és Olaszország egyes területein.
Mona de Pascua, Spanyolország
Ezt a népszerű, tradicionális húsvéti süteményt elkészítik Spanyolország legtöbb régiójában a Semana Santa, a Szent hét alatt. A közepét keményre főzött tojással díszítik.
Meleg, kereszttel díszített fánkocskák, Nagy-Britannia
Nem lehet teljes a bit húsvéti ünnep a forró, kereszttel ékesített fánkocska nélkül, melyet Angliában évszázadok óta fogyasztanak. A gyümölcstorták, melyeket 12 darab marcipán golyóval díszítenek a 12 apostol tiszteletére, szintén népszerűek az ünnepi időszakban.
Capirotada, Mexikó
A Capirotada egy fűszeres kenyérpuding, melyet mazsolával, fahéjjal, szegfűszeggel és sajttal ízesítenek, Mexikóban a legnépszerűbb ünnepi étel. Úgy tartják, hogy az összetevői Krisztus szenvedéseire emlékeztetnek- a szegfűszeg jelképezi a kereszten a szögeket, a fahéjrudak a kereszt fáját, a kenyér pedig Krisztus szent testét.
Kulich, Ortodox keresztény országok
A családok számos ortodox keresztény országban, például Bulgáriában és Oroszországban, a Kulich nevű húsvéti süteményt készítik el. Az édességek magas szélű sütőformában sülnek, tetejüket fehér cukormázzal, és színes virágdíszekkel dekorálják. A tortácskákat gyakran felszenteli a helyi pap, és a húsvéti ünnepség után fogyasztják el.
Turbolya leves, Németország
Nagycsütörtök ünnepe Németországban Gründonnerstag avagy ,,Zöld Csütörtök” néven ismeretes, amikor is a németek hagyományosan zöld színű ételeket fogyasztanak. A turbolya leves egy igen népszerű fogás ez időben.
Paçoca de Amendoim, Brazília
A földimogyoróból, cukorból és maniókából készült csemegét a húsvéti fesztiválokon tálalják fel Brazíliában. Ez a tradicionális édesség nagyon tömény, ennek ellenére igen közkedvet a Dél-amerikai országban.
Forrás: Telegraph, Mentalbaja