StartÖtlettárLakberendezési ötletek - tippekKis hálószoba ötletek - hogy a legtöbbet hozd ki belőle + Inspirációk

Kis hálószoba ötletek – hogy a legtöbbet hozd ki belőle + Inspirációk

Kis hálószoba ötletek, amikkel a legtöbbet hozhatod ki a kisméretű hálódból.

Ezek a kis hálószoba ötletek, egy újabb állomása az elindított lakberendezési ötletek és tippek sorozatunknak. Ebben a cikkben olyan ötleteket adok amivel a kis méretű hálószobádból a lehető legtöbbet hozhatod ki.

Ha ez a cikk felkeltette az érdeklődésedet, biztos hasznos számodra a 10 alapvető lakberendezési tipp vagy a szoba szín kiválasztása cikk is.

Sokaknak amikor a hálószobáról besszélünk eszébe se jut, hogy milyen sűrűn okoz problémát a kis méret. Ha egy újságot vagy egy fórumot, csoportot olvasgatunk sokszor inkább az érdekesebb látványosabb témák jönnek szóba. Olyanok mint a hálószobához kapcsolódó fürdő, vagy a gardrób.

Ezek az extrák azonban sajnos a többségnek nem kapcsolódnak a hálószobájához. Emellett sokaknak a kis mérettel is meg kell küzdeni lakberendezési szempontból is. Pontosan ezért is írtam össze ezt a kis hálószoba ötlet gyűjteményt amivel abban próbálok segíteni, hogy a kis hálószobák is minél jobban és szebben nézzenek ki.

Ha szeretnél minél többet kihozni a kis hálószobádból, jó helyen jársz, csak olvasd el és próbáld meg alkalmazni ezeket kis hálószoba ötleteket a saját lakásodban is. Ha hallgatsz rám hamarosan neked is egy szuper hangulatos és a te ízlésedet tükröző kis hálód lehet.

Ha a cikk végére érve úgy érzed hogy nem nyújtottam elég segítséget, akkor bizony Te nem olvastad el figyelmesen ezeket a kis hálószoba tippeket! A lakberendezésre különösen igaz hogy a valódi finomság a részletekben rejlik. Itt is erről van szó. Az alapgondolatok egyszerűek és akár általánosan is hangzanak, azonban azokat alkalmazni már nem olyan könnyű.

Pont ebben próbálok segíteni. Igyekszem elfogadtatni veled és megmagyarázni neked hogy hogyan lehet igazán egyszerű alapszabályok igazán egyszerű alkalmazásával valódi eredményt és látványt elérni. Pontosan ezt teszik a tervezők és a lakberendezők is.

Az első kis hálószoba ötlet, hogy használd ki a függőleges helyet. Próbáld a szemet magasan a bútorokat és kiegészítőket alacsonyabban tartani

Az egyik alapvetés a belsőépítészetben és a lakberendezésben is ha nincs vízszintesen hely, irány a függőleges. Talán ez elsőre nem teljesen érthető de mindjárt elmagyarázom.

Próbáld meg elérni hogy ha már nincs vízszintesen nagy tér, akkor legalább függőlegesen legyen a tér minél nagyobb. Ez gyakorlatilag egy nagyon egyszerű de mégis működő optikai illúziót fog magával hozni. Ha ugyanis sikerül elérned hogy függőlegesen sok hely legyen a szobában, és a szem egy jó nagy teret fog emiatt belátni, azt a látogató úgy érzékeli mintha nagyobb lenne a szoba mint valójában.

Hogy lehet ezt elérni? Sok apró ötlettel és finomsággal természetesen. Nagyon fontos azonban, hogy mindig a szoba adottságok alapján alkalmazd a következőket. Az is fontos hogy nincs szükség semmi extrém megoldásra ahhoz hogy egy kis függőleges teret adj a szobádhoz:

Kis hálószoba ötlet függőleges térhez (ahogy mondtam nem egyszerre. Ezek apró ötletek, amik közül egyikkel-másikkal te is tudsz egy kis helyet csempészni a szobádba):

 • Megpróbálhatsz alacsonyabb bútorokat vagy akár alacsonyabb támlájú ágyat a szobába helyezni.
 • A képeket nem csak a falon akár az éjjeli szekrényre is támaszthatod.
 • Használhatsz falba süllyesztett polcokat, vagy olyan falbevágásokat ahol hosszú függőleges vonalak keletkeznek.
 • Esetleg használhatsz megfelelő hosszanti mintás tapétát, vagy hangsúlyos, kontrasztos festés variációkat is.
kis hálószoba ötlet
Emerick Architects
kis hálószoba ötlet - fekete fehér
Hoski
kis hálószoba ötlet
Studio Surface

Válts szemléletet, arra gondolj mi az amire valóban szükséged lehet és ne arra mi az ami elvárt vagy amit úgy általában szeretnél

Talán ez se érthető elsőre pedig ez is nagyon egyszerű. Amikor kis hálószoba ötletekről beszélünk, nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy ne szokásból és muszájból rendezd be a szobát.

Sokszor a szokások miatt leragadunk az általános gondolatoknál és elvárásoknál. “Szeretnénk 2 éjjeliszekrényt…” Ezzel szemben a kis helyeknél minden egyes négyzet cm-ert ki kell és jól kell kihasználni. Ez pedig csak fordított gondolkodással fog igazán sikerülni.

Menj be a szobába (vagy vedd elő az alaprajzot ha csak terv van) és ne arra gondolj mint eddig hogy mit szeretnél, mi szokott lenni egy hálóban és az hogy szokott lenni… Ehelyett azt gondold végig mi az amire valóban szűkséged van és lesz!

Pl. minek két éjjeli szekrény ha a párod nem is használná. De mondhatnám azt is hogy biztos szükséges a 180 cm-es ágy? Nem lehet csak 170-es, vagy akár 150-es? Nagyon fontos hogy azt gondoljuk át először mire van valóban szükségünk.

Először próbáld meg azokat a dolgokat elhelyezni a szobában amire valóban szükséged van. Ha így teszel fel fogod fedezni a szoba rejtett lehetőségeit. Könnyebb a maradék hellyel és az így nyert ötletekkel egy jobb végeredményt létrehozni mint amikor elsőre mindent be akarunk zsúfolni egy kis hálószobába.

Azon túl, hogy ezzel a gondolkodással biztos hogy felszabadíthatsz területeket, egy új gondolkodást és elrendezést is nyerhetsz. Hamar rájöhetsz pl hogy éjjeli szekrények helyett inkább egy kis olvasó széket vagy valamilyen tárolót szeretnél.

Hidd el ha megfordítod a gondolkodásod, azzal foglalkozol először, hogy mi az amire valóban szükséged van majd a maradék helyet és lehetőségeket megpróbálod maximálisan kihasználni, egész más lesz a végeredmény mint elsőre.

kis hálószoba ötlet - éjjeli szekrény nélkül
Tolicci
kis hálószoba ötlet - megfelelő bútorok
Diego Revollo
kis hálószoba ötlet
Studio Surface

Kerüld a rendetlenséget, a tárolás legyen mindig esztétikus és használj kreatív tároló megoldásokat – kis hálószoba ötlet.

A rendetlenség sehol se szép de egy kisméretű szobában, különösen egy hálószobában, azon túl hogy lehangoló látvány, a design-t és a teret is csökkenti.

Beszélhetnék arról, hogy ne szórd szét a cuccaid vagy hogy takaríts de igazából mégsem erre gondolok.

 • Tarts rendet a hálószobádban és használj egyszerű tárolókat. Hidd el mindenre van megoldás. Ha pl. a gyerek szeret játszni a szobában az apró játékokat helyezd egy kis tároló dobozba és azt ne egy polcon hanem az ágy alatt vagy a szekrényben tartsd.
 • Ha lehet használj főként zárt tárolókat szekrényeket. Kis hálószobába ha lehet ne a polcos rácsos, jakucsos és ki tudja milyen design bútorokat válaszd. Természetesen a választott bútor azért illeszkedjen az ízlésedhez, hogy Te is szeresd.
 • Használd ki a rejtett tároló lehetőségeket, mint az ágy alja.
 • Használj kreatív tároló ötleteket. (Inspirálódj akár nálunk a 46 kis lakás cikkben pl sok jó kreatív tároló ötlet van)

Az a legfontosabb, hogy ha lehet hagyj minél több szabad felületet, mind a földön, mind a függőleges felületeken és a vízszintes felületeken is. Ezt pedig csak rendel, szervezett és átgondolt, sokszor kreatív tárolási ötletekkel és zárt bútorokkal fogod tudni a legjobban megoldani.

kis hálószoba ötlet - tárolás az ágy alatt

kis hálószoba ötlet - kreatív tároló
Julia Trintsukova
kis hálószoba ötlet - kreatív tároló
Julia Trintsukova
kis hálószoba ötlet - kreatív tároló
Zrobym Architects

 

Válassz megfelelő bútorokat minden szempontból méret és stílus és praktikum alapján is.

Már beszéltem arról feljebb, hogy ne a szokások elvárások hanem a valódi igényed alapján rendezd be a szobát. Most ezt azzal is kiegészítem, hogy az igényeid alakítsd a lehetőségekhez is amennyire csak a komfort érzésed engedi.

 • Ne válassz nagyobb ágyat mint amekkorára valóban szükséged van.
 • A többi bútornál vedd figyelembe az ágy és a szoba méretét is. A bútorok méretben egymáshoz és a szobához is igazodjanak.
 • Méretezd a kiegészítőket a bútorokat az ágyhoz. Ha egy kis hálószobában van egy nagy ágy akkor egyből az lesz a fókuszpont és várhatóan egy zsúfolt hatást fog kelteni. Vegyél kisebb ágyat, a kiegészítőket (éjjeli lámpák, szekrények..) méretét pedig igazítsd ehhez. Ha jól csinálod az ágy ettől még kisebbnek fog hatni így a tér pedig nagyobbnak.
 • Kis hálószobában ha lehet kerüld az íves bútorokat mert azok általában több helyet foglalnak.
 • A bútorok stílusban illeszkedjenek egymáshoz. Ha kevernéd próbáld meg a a 20-80% szabályt használni azaz a stílusban eltérő ne legyen túl nagy arányban. Kis szobában nem mutat jól a túl eklektikus berendezés (ez kis hálószobánál általában azt jelenti hogy 1 bútor lehet más stílusú, pl. egy kis szekrény, vagy egy ottoman…).
kis hálószoba ötlet - megfelelő bútorok
Bam Design Lab
kis hálószoba ötlet - megfelelő bútorok
Bam Design Lab
kis hálószoba ötlet - megfelelő bútorok
Bam Design Lab
kis hálószoba ötlet - megfelelő bútorok
Diego Revollo
kis hálószoba ötlet - megfelelő bútorok
Diego Revollo
kis hálószoba ötlet - megfelelő bútorok
Diego Revollo

Használj világos és megfelelő színeket

Kis helyiséget legegyszerűbben úgy nagyíthatsz fel ha világos színeket használsz. A legfontosabb azonban, amit a szoba szín kiválasztásnál is már mondtam, hogy a plafon színe mindenképp legyen világosabb mint a falaké. Ez ugyanis növeli a magasság érzetet ami ugye hozzájárul a függőleges tér kihasználásához is.

A sötét színek nagy mennyiségű használata nem szerencsés kis terekben. Ha szereted a sötét színeket használd őket a kiegészítőkben, mint a párnák, ágyneműk, függönyök, szőnyegek, egyéb drapériák. A sötét színeket még használhatod a mintás anyagokban is.

Ne félj viszont a kontrasztos színhasználattól. Használj a falakon világosabb felületeket és törd meg azokat erőteljes kontrasztú és színű csíkokkal (ha lehet  függőlegesen) a falakon, bútorokon és a kiegészítőkkel. Arra viszont figyelj, hogy a padlón ha lehet kerüld a kontrasztos színeket, mert ezzel csökkentheted a tér érzetet.

kis hálószoba ötlet - színes fal
Toby Scott
kis hálószoba ötlet - rend
Fimera Design studió
kis hálószoba ötlet - kis méretű ágy
Alexey Evgrafov
Kis hálószoba ötlet - függőleges vonalak
Tolicci

További pár kis hálószoba ötlet

 • Használj fókusz pontot. Már említettem, hogy nem szerencsés ha a túlméretezett ággyal egyből az ágyat teszed a fókuszponttá is. Ezen azzal is segíthetsz hogy tudatosan alkalmazol egy másik fókuszpontot. Bármiből fókuszpontot varázsolhatsz egy kis ötlettel. Amit szeretsz a szobában azt emeld ki. Ha pl szereted az éjjeli szekrényt, helyezz rá egy nagy színes vázát, vagy legyen más színű… (A fókuszpontról többet is olvashatsz a 10 alapvető lakberendezési ötletben)
 • Tv vagy Tv nélkül?! Biztos azt várnád hogy megmondjam legyen-e tv. Azonban erre nem adok választ. A TV az egy személyes preferencia kérdése. Ami fontosabb, hogy ha TV-t (vagy akár hifit-t) választasz akkor próbálj meg a hálószobába minél laposabbat elhelyezni. Kis trükkel akár fókusz pont is lehet vagy képnek is álcázhatod.
 • Használj gipszkarton 3D álmennyezetet, rejtett világítást (csak nagyobb belmagasság esetén)
 • Használj egyszerű függönyöket.
 • Minél nagyobb padló felület látszik annál nagyobbnak érezni a szobát. Használj kevesebb szőnyeget a bútorokat úgy helyezd el hogy a szoba bejáratából minél több padló felületet engedjenek megmutatni.
 • Használhatsz tükröket is (nagy felület esetén törd meg valamivel, azaz tegyél elé valamit, hogy ne legyen kirakat hatás).
kis hálószoba ötlet - fókuszpont a falon
Zrobym Architects
kis hálószoba ötlet - tv a falon
Zrobym Architects
kis hálószoba ötlet - tv a falon
Zrobym Architects
kis hálószoba ötlet -
Zrobym Architects
kis hálószoba ötlet - függőleges vonalak, képek a polcon
Tolicci
kis hálószoba ötlet -
Piret Johanson Studio
kis hálószoba ötlet -
Piret Johanson Studio
kis hálószoba ötlet
Zrobym Architects

[ninja-inline id=10480]

Végső kis hálószoba ötlet azaz inkább tanács

Egy kis hálószoba jó és látványos berendezése sok kompromisszumot és még annál is több ötletelést igényel. Ne add fel ha elsőre nem megy. Próbálj meg az általam elmondottakra koncentrálni és ezek alapján megváltoztatni a gondolkodásodat és próbálkozz ötletelj.

Ha rám hallgatsz ne kérj mindenkitől tanácsot! Szerintem a legrosszabb ötlet egy nyitott fórumban vagy Facebook csoportban design tanácsokat kérni. Ezek a fórumok, csoportok szuper jók minden másra csak nem design tanácsadásra! Ha egy konkrét bútort keresel, vagy színt, vagy bármit akkor érdemes ott kérdezősködni. Ha tapasztalatokat gyűjtenél be szintén nagyon hasznos. Ha inspirálódnál, beszélgetnél a témáról, forrás anyagokat gyűjtenél akkor a legjobb hely. De design tanácsot ne kérj, mert a legtöbben nem értenek hozzá és sajnos sokkal nagyobb az esély hogy rossz tanácsot adnak mint jót.

Ha design, lakberendezési tanácsot kérnél azt lakberendezőtől vagy dekoratőrtől kérd ne a fórumban lévőktől akik hozzáértését nem tudod ellenőrizni.

Ha még mindig tanácstalan vagy sokkal többet ér ha megpróbálsz inspirálódni, akár nálunk akár az interneten Pinteresten keresel szép és neked tetsző kis hálószobákat.

Inkább inspirálódj képekben, nézz meg minél több szép hálót (online vagy offline  újságokból) nézd meg és próbáld meg megkeresni bennük, hogy az általam leírtakat hogyan alkalmazták a lakberendezők és tervezők ezekben a hálószobákban. Ha ezt teszed előbb utóbb megérted és látni is fogsz olyan ötleteket amik segítenek az itt leírtakat neked is jól alkalmazni.

Azért még egyszer össze foglalom hogy ne feledd:

A kis hálószoba, legyen rendezett, minél több sima és látható felülettel, kisebb ágyal jól méretezett bútorokkal és fókuszponttal. A függőleges teret használd ki és hangsúlyozd. használj rejtett tárolóhelyeket. A mennyezet legyen a legvilágosabb. Használj világos színeket. Ha szereted a sötétet a kiegészítőkben használhatod őket. Növeld a vizualitást és a teret kontrasztos színekkel rejtett világítással, tükrökkel és egyéb ötletekkel ha lehet.

Hidd el sok “okos” ötlet helyet sokkal többet ér 20 megnézett kép minőségi Online és Offline újságokból és magazinokból, illetve az általam leírtak szem előtt tartása. Remélem te is így érzed és egy lájkkal ezt a cikket meg is dicséred.

kis hálószoba ötlet
Diego Revollo
kis hálószoba ötlet
Diego Revollo
kis hálószoba ötlet - megfelelő bútorok
Diego Revollo
kis hálószoba ötlet
Diego Revollo
kis hálószoba ötlet - megfelelő bútorok
Diego Revollo

SZÓLJ HOZZÁ

Kérjük írd meg a hozzászólásodat
Kérjük, add meg a neved itt

2,559FansLike
502FollowersFollow
2,231FollowersFollow
- Hirdetés -

Friss

- Hirdetés -

Érdekes

31 valentin napi ötlet a kreatív ünnepléshez és ajándék készítéshez

31 + Valentin napi ötlet ami kedves, egyszerű, örömteli, kreatív és DIY - akár általad is elkészíthető meglepetést A Valentin nap egy lehetőség hogy kifejezd...

10 ötletes és vidám faldekoráció a gyerekszobába!

A gyerekek mindennapjait a játék és a nevetés teszi izgalmassá. Varázsoljuk szobájukat is meséssé ezekkel az egyszerű faldekorációs ötletekkel! A gyerekszoba falainak színválasztásánál nyugodtan döntsünk...

Csokoládé minden mennyiségben – hihetetlen figurák

A csokoládé évtizedek óta az emberek egyik legkedveltebb édessége. A finom desszerteken felül elképesztő figurákat és szobrokat is készítenek belőle, melyek nem csak az...

Úszóház – Lakóhajó ami egy jacht, hajó és a lakás használható ötvözete

Úszóház a régi lakóhajók helyett, ami ötvözi egy jacht, hajó és egy lakás előnyét ráadásul valóban élhető és használható. Itt van az úszóház ami lecseréli...

Nosztalgia tábla – Kép készítése

Nosztalgia tábla dekoráció és díszítés lakásba, irodába akár az otthon található anyagokból, képkeretből Feldobnád lakásod vagy irodád? Nosztalgia tábla a megoldás! Ha meguntad, hogy parafatáblába gombostűvel felszurkálod az...
- Hirdetés -
x
Lájkold oldalunk:Már lájkoltál? Akkor bezárhatod